VIDEO: Preotul Atanasie a picat în apa mării, în timpul slujbei de Bobotează: „A căzut popa, bă!”

Eveniment nefericit pentru un preot ortodox român, prezent la o slujbă de Bobotează. Bărbatul a căzut în apa mării, de față cu toți enoriașii. 

07 ian. 2023, 11:21
VIDEO: Preotul Atanasie a picat în apa mării, în timpul slujbei de Bobotează: „A căzut popa, bă!”

Vineri, 6 ianuarie, un preot ortodox a oferit un moment mai puțin obișnuit românilor din Italia, în timp ce efectua slujba de Bobotează de la Torvaianica, o localitate aflată aproape de Roma.

Cinci preoți s-au înghesuit pe o structură destul de fragilă, ridicată la malul mării. În fruntea soborului se afla Atanasie de Bogdania, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Preotul Atanasie a fost cel mai ghinionist. În momentul în care a vrut să arunce o cruce grea către românii care așteptau să o prindă, bărbatul a picat în mare.

„A picat popa, băi!”, au strigat mai mulți români, care s-au amuzat copios de moment.

Aruncarea crucii în apă, de Bobotează, este un obicei străvechi, practicat în mai multe orașe din țară. După încheierea slujbei din ziua Botezului Domnului, oamenii pornesc în procesiune împreună cu preotul, către o apă curgătoare. Preotul sau arhiereul, aruncă o cruce în apă, iar tinerii trebuie să înoată pentru recuperarea ei.

 

Aruncarea crucii în apă, o tradiție susținută de Rege și Regină

 

În trecut, în Capitală, inclusiv Familia Regală și înalți oficiali ai statului participau la această tradiție. Ceremonia începea la Biserica Zlățari, de pe Calea Victoriei și se încheia la podul din Piața Senatului, adică actuala Piață a Națiunilor Unite, unde avea loc ritualul aruncării Sfitei Cruci în Dâmbovița.

Din 1948, odată cu venirea comuniștilor la putere, ritualul aruncării crucii a fost interzis.

Aruncarea și recuperarea crucii sfințite din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Iisus Hristos din apa Iordanului.