VIDEO Proteste în centrul Londrei. Britanicii se revoltă împotriva facturilor: „Îngheţaţi preţurile, nu oamenii!”

Câteva mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterile de costuri şi au ars facturi în timp ce guvernul se luptă cu politica bugetară după o săptămână de haos pe pieţele financiare.

02 oct. 2022, 14:03
VIDEO Proteste în centrul Londrei. Britanicii se revoltă împotriva facturilor: „Îngheţaţi preţurile, nu oamenii!”
Proteste în centrul Londrei. Britanicii se revoltă împotriva facturilor: "Îngheţaţi preţurile, nu oamenii!"

Proteste în centrul Londrei. Revolta vine întt-un context în care prinicpalele probleme sunt inflaţia la cel mai înalt nivel, lira sterlină la cea mai scăzută apreciere şi îngrijorările legate de apropierea iernii. Deşi noul guvern conservator al lui Liz Truss a promis o acţiune imediată pentru a face faţă crizei, anunţul privind reducerile masive de taxe pentru cei bogaţi a stârnit şi mai multă furie.

„Susţineţi grevele”, „Îngheţaţi preţurile, nu oamenii” şi”Impozite pentru bogaţi” sunt mesajele care se puteau citi pe pancartele manifestanţilor la Londra, care s-au îndreptat la apelul mai multor organizaţii către Westminster, în centrul Londrei.

Citeşte şi: Proteste masive în Austria din cauza facturilor la energie. Protest violent şi la Belgrad. Poliția, atacată cu petarde și bâte VIDEO

Majoritatea britanicilor au primit cu răceală „mini-bugetul” prezentat de guvern săptămâna trecută. Anunţurile au panicat, de asemenea, pieţele şi au dus lira sterlină la un minim istoric, determinând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a băncii centrale. Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss, aflat în funcţie de mai puţin de o lună, ar trebui să demisioneze. Potrivit presei britanice, scrisorile de sfidare se înmulţesc contra lui Liz Truss. Unii conservatori sunt consternaţi de anunţurile neclare privind bugetul pe care ea le-a formulat, în timp ce alţii îl regretă pe fostul premier Boris Johnson.

Citeşte şi: VIDEO: Europa fierbe! 70.000 de oameni protestează în Cehia, împotriva guvernului, din cauza sărăcirii populației

Guvernul a anunţat îngheţarea plafoanelor preţurilor la energie, dar preţurile s-au dublat totuşi într-un an.