Proteste masive în Austria din cauza facturilor la energie. Protest violent şi la Belgrad. Poliția, atacată cu petarde și bâte VIDEO

După mitingul masiv de la Praga, unde 70.000 de oameni au ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirea faţă de criza economică, sâmbă a venit rândul Vienei să protesteze.

17 sept. 2022, 19:37

ÖGB, federația sindicală austriacă, a convocat sâmbătă, 17 septembrie, 45 de marșuri demonstrative în toată Austria. „Nu vrem milioane, vrem să mâncăm, să ne încălzim, să trăim”, scrie pe un banner ținut de doi reprezentanți ai Asociației Pensionarilor din Austria în Schweizer Garten din Viena. Împreună cu alte mii de oameni au urmat apelul Federației sindicale austriece (ÖGB) de a ieși în stradă sâmbătă după-amiază din cauza inflației, transmite publicația austriacă Kurier.

Războiul Rusia-Ucraina. Fost apropiat al lui Putin, după ultimele înfrângeri suferite de ruşi: „Moscova este în şoc. Imaginea lui Putin este pătată”
Cu o oarecare întârziere, primele discursuri au început în jurul orei 14.30. Cu puțin timp înainte de ora 15.00, marșul a început să se deplaseze spre Karlsplatz, unde, la ora 16.00, era programat un miting final la care vor participa președintele AK, Renate Anderl, președintele younion Cristian Meidlinger și președintele ÖGB, Wolfgang Katzian.

Un total de 45 de astfel de demonstrații sunt înregistrate sâmbătă în toată Austria, dintre care 31 numai în Viena. Numai la Viena sunt așteptați aproximativ 10.000 de participanți.

Pe lângă reprezentanții pensionarilor, care au cerut o ajustare mai mare a pensiilor, la demonstrație s-au alăturat și activiști pentru climă de la „Vineri pentru viitor”. Se așteaptă ca activistul de dreapta și șeful Mișcării Identitare de extremă dreapta, Martin Sellner, să fie de asemenea prezent. El anunțase în prealabil că vrea să se arate „patriot”. De exemplu, Autonome Antifa Vienna vrea să mărșăluiască și ea în „blocul stângii radicale” la demonstrație.

Din cauza acestui spectru politic larg, protestele ÖGB au fost descrise în mod repetat ca având un „potențial de conflict extrem de ridicat”. O ciocnire a acestor grupuri ar aduce cu sine un potențial ridicat de conflict și violență, a avertizat ministerul de interne. Vineri, ministrul de interne, Gerhard Karner (ÖVP), a avertizat, de asemenea, în legătură cu posibile revolte: „Cercurile radicale și violente de extremă stânga și de extremă dreapta ar putea profita de aceste adunări pentru a da foc la lucruri”.

Biroul de presă responsabil nu a vrut să dezvăluie în avans câți polițiști vor fi desfășurați la Viena – în orice caz, ar fi „suficienți”. Există zvonuri potrivit cărora vor fi peste 1.000 de polițiști numai în capitala federală.

Germania își blindează armata. Olaf Scholz: „Trebuie să fim cei mai puternici din Europa și să ne asumăm mai multe responsabilități în cadrul NATO!”
Imediat înainte de începerea marilor demonstrații programate pentru sâmbătă după-amiază, ÖGB a primit sprijin și din partea celor mai înalte autorități politice. Președintele federal Alexander Van der Bellen a anunțat pe Twitter că susține preocupările manifestațiilor.

Inflația galopantă și consecințele acesteia pun o „presiune masivă” asupra multor lucrători, a subliniat președintele federal: „Așa cum noi, ca și comunitate, intervenim pentru a reglementa prețurile la energie, trebuie să creăm și protecție socială împotriva inflației”. Cu toate acestea, Van der Bellen nu va ieși el însuși în stradă.

Asociația pensionarilor, de exemplu, a promis din nou că va participa activ astăzi, la fel ca și diverși deputați SPÖ. Zeci de mii de participanți sunt așteptați la marșurile de protest din toate cele nouă provincii federale, inclusiv liderul SPÖ, Pamela Rendi-Wagner.

Vineri, președintele Consiliului Național, Wolfgang Sobotka (ÖVP), a fost foarte critic la adresa faptului că ÖGB a anunțat manifestații în toată Austria din cauza inflației: „În calitate de președinte al Consiliului Național, sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Oamenii demonstrează chiar dacă negocierile salariale nici măcar nu au început încă. Care este scopul aici?”

 Protestul anti-LGBT a degenerat în Belgrad! Scene de război în capitala Serbiei: Poliția, atacată cu petarde și bâte

Un marș #EuroPride a fost organizat sâmbătă la Belgrad, începând cu ora locală 16.00, chiar dacă ministrul de Interne din țară a interzis manifestația. Organizatorii au găsit totuși o variantă pentru a susține un marș restrâns. La manifestație a fost prezent, în semn de solidaritate, și ambasadorul SUA în Serbia.

Cioicniri violente au fost raportate pe mai multe străzi din capitala Serbiei între mai multe grupuri de manifestanți anti-LGBT și Poliție.

Unele imagini video au apărut pe rețelele de socializare și arată cum Poliția este atacată violent de bărbați îmbrăcați în negru.