VIDEO: Proteste masive în Europa, pe fondul sărăcirii accelerate. Manifestanții din Franța se luptă cu jandarmii. Se cere demisia președintelui Emmanuel Macron, care susține creșterea vârstei de pensionare (VIDEO)

Franța fierbe: peste 1 milion de oameni au ieșit pe străzi, pentru a protesta împotriva noilor legi ce stabilesc majorarea vârstei de pensionare. Organizatorii mitingului susțin că peste două milioane de francezi au ieșit pe străzi și se opun vehement creșterii vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani. De asemenea, se cere demisia președintelui Emmanuel Macron.

15 mart. 2023, 20:38
VIDEO: Proteste masive în Europa, pe fondul sărăcirii accelerate. Manifestanții din Franța se luptă cu jandarmii. Se cere demisia președintelui Emmanuel Macron, care susține creșterea vârstei de pensionare (VIDEO)

Proteste masive în Europa, după restricțiile COVID, pe fondul conflictului din Ucraina și a inflației explozive.

De zile întregi, Franța este paralizată de greve și de proteste. Mișcările de stradă au strâns la un loc angajați din mediul privat și de la stat. Traficul feroviar, transportul public, traficul aerian și circulația feriboturilor se confruntă cu mari probleme. Trupele guvernamentale au intervenit și au lovit protestatarii, relarează presa internațională.

În Franța, primele proteste s-au desfășurat în urmă cu o lună de zile.

 Protestele au luat amploare și în Marea Britanie, unde medicii au intrat deja în grevă. Personalului medical i s-a alăturat cel din învățământ, dar și funcționari publici, conductorii de la metroul londonez și jurnaliștii BBC. Proteste de amploare s-au desfășurat în ziua în care Guvernul a anunțat bugetul. În Marea Britanie, inflația a sărit de 10%.

 Și în Grecia au ieșit oamenii în stradă. Toate zborurile dinspre și din Grecia sunt blocate de o grevă de 24 de ore, dar și navele vor rămâne în porturi. Protestele din Grecia se încadrează în manifestațiile de amploare care au avut loc după accidentul feroviar de pe 28 februarie.

 De asemenea, în Italia este programată o grevă, vineri, când mai multe aeroporturi vor fi blocate din cauza controlorilor de trafic aerian care cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Se estimează că 100.000 de călători vor fi afectați de această grevă.

Săptămâna trecută, mișcări de amploare s-au desfășurat în Cehia, prin care s-a cerut demisia Guvernului, pe fondul sărăcirii accelerate. Rata inflaţiei din Cehia a atins un nou record istoric, aproape 17%. Unii protestatari au cerut chiar retragerea sprijinului oferit Ucrainei, din moment ce statul lui Zelenski nu este membru UE, NATO, iar economia Cehiei sângerează abundent.