Ucraina, după incidentul din Marea Neagră: „Vladimir Putin este gata să extindă zona de conflict”. SUA au recuperat epava şi anunţă că supravegherea continuă

SUA au acuzat marţi aviaţia rusă că au "interceptat şi lovit" o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi au provocat prăbuşirea ei. Moscova a dezminţit aceste acuzaţii,

15 mart. 2023, 15:00
Ucraina, după incidentul din Marea Neagră: „Vladimir Putin este gata să extindă zona de conflict”. SUA au recuperat epava şi anunţă că supravegherea continuă

Ucraina a acuzat miercuri Rusia că vrea să „extindă” războiul din Ucraina şi să implice alte părţi, după un incident între avioane de vânătoare ruse şi o dronă americană în Marea Neagră, informează AFP.

„Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper provocat de Rusia în Marea Neagră este un semnal al (preşedintelui rus Vladimir) Putin că el este gata să extindă zona de conflict şi să implice alte părţi”, a declarat pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov.

Rusia utilizează „tactica de ‘totul este permis'”, ce constă „întotdeauna în a ridica miza”, a mai denunţat Danilov.

SUA și Rusia se contrazic flagrant pe tema dronei americane doborâte în Marea Neagră

SUA au acuzat marţi aviaţia rusă că au „interceptat şi lovit” o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi au provocat prăbuşirea ei.

Moscova a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând totodată că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană ce fusese detectată „în zona Peninsulei Crimeea”, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia, şi care avansa „în direcţia” frontierelor ruse.

„Avioanele de vânătoare nu au folosit armamentul” şi nu au intrat în contact cu drona care zbura „cu transponderul oprit” şi a încălcat „zona de regim provizoriu de utilizare a spaţiului aerian stabilită pentru desfăşurarea operaţiunii militare speciale”, s-a apărat armata rusă, care foloseşte această formulă pentru a desemna invazia sa asupra Ucrainei, lansată în urmă cu peste un an.

VIDEO A apărut filmarea momentului când avionul rusesc doboară drona americană deasupra Mării Negre

Statele Unite afirmă că vor continua zborurile de supraveghere lângă zonele de conflict din Ucraina, în pofida pierderii unei drone care s-a prăbuşit în Marea Neagră, după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, potrivit BBC.

Moscova a respins acuzaţiile SUA potrivit cărora ar fi forţat căderea dronei în mare. Armata americană declară că drona Reaper a fost doborâtă după ce a fost avariată de avioane de luptă ruseşti deasupra Mării Negre.

Oficialii susţin că drona survola deasupra apelor internaţionale când a fost interceptată şi stropită cu combustibil de avioane de luptă ruseşti. A fost atât de grav avariată încât operatorii săi nu au avut de ales şi au luat decizia de a o doborî în mare.

Conform Pentagonului, dispozitivul efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, însă oficialii nu au dat detalii despre misiunea pe care o avea sau locul exact unde zbura – transmite corespondentul BBC.

Oficialii americani au anunțat miercuri că drona lovită de un avion de luptă al rușilor nu a fost recuperată din Marea Neagră. Drona care ar fi fost lansată de pe teritoriul României nu a fost recuperată din apă. Motivele nu au fost precizate. Elicea dronei a fost lovită, provocând prăbușirea acesteia în ocean, potrivit Sky News. Incidentul a avut loc marți. Președintele Klaus Iohannis spune că incidentul e unul grav.
Ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat în urma incidentului.

Citește și: Mercenarii Wagner îl provoacă pe Zelenski. S-au filmat în același loc din Bahmut unde președintele s-a fotografiat cu trupele ucrainene

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat pentru CNN că oficialii au dat un avertisment sever ambasadorului. Ei i-au spus că Moscova trebuie să fie mai atentă atunci când trimite avioane în spațiul aerian internațional în apropierea bunurilor americane, a precizat Kirby.