VIDEO S-a rupt vortexul polar, ninge abundent. Zeci de zboruri au fost anulate, stratul de zăpadă creşte de la o oră la alta

În timp ce vara se prelungeşte în România, în Rusia mii de zboruri au fost anulate din cauza ninsorilor abundente.

27 oct. 2023, 13:18

Iarna face ravagii la Moscova. Peste 40 de zboruri au fost întîrziate sau anulate pe aeroporturile din Moscova din cauza zăpezii, scrie Kommersant. Prima ninsoare din acest sezon din capitala Rusiei a provocat și un accident în lanț.

Pe 3 aeroporturi din Capitală: Vnukovo, Domodedovo și Sheremetyevo 35 de zboruri au fost întârziate, iar alte 8 au fost anulate, potrivit informațiilor publicate de Kommersant. Astăzi, 27 octombrie, a căzut ninsoare la Moscova.

La ora 07.30, 11 zboruri au fost întârziate la Vnukovo, 2 anulate.

Prognoza meteo lunară. Iarna se amână, nu vom avea fulgi de zăpadă în noiembrie decât răzleţ la munte
La Domodedovo, 16 au fost întîrziate, șase au fost anulate, iar la Șeremetievo, opt zboruri au fost întîrziate. Potrivit informațiilor de la ora 7:50, ora Moscovei, publicate de Izvestia, 19 zboruri au fost întîrziate și șase au fost anulate la Domodedovo.

Cu o zi înainte, Centrul Hidrometeorologic a anunțat un nivel „galben” de pericol meteorologic din cauza zăpezii, viscolului și gheții, în vigoare la Moscova de joi seara pînă vineri dimineața. De asemenea, specialistul centrului meteo Phobos, Evgenii Tișkoveț, a spus că înălțimea stratului de zăpadă pe 27 octombrie ar putea ajunge la 5 cm. Vineri, la Moscova, temperatura este de așteptat să fie de la 0 la –2°C (în regiunea Moscovei, de la 2 la –3°C), înnorat, lapoviță și ninsoare. Noaptea, 10 mașini s-au ciocnit în cartierul Iujnoportov din Moscova, pe un drum alunecos acoperită cu zăpadă.

De asemenea, specialistul centrului meteo Phobos, Evgenii Tișkoveț, a spus că stratul de zăpadă pe 27 octombrie ar putea ajunge la 5 cm.

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor. „Colapsul climatic a început”.
La polul opus, în vara din acest an s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată, conform  Observatorului European Copernicus. Se pare că anul acesta va fi declarat cel mai cald an din istorie.

„Colapsul climatic a început”, a avertizat şeful ONU, António Guterres, într-un comunicat renis presei. În emisfera sudică au fost doborâte mai multe recorduri de temperatură în mijlocul iernii australe, în timp ce în emisfera nordică au avut loc valuri de căldură excesivă, urmate de inundații sau incendii

„Sezonul iunie-iulie-august 2023, care corespunde verii în emisfera nordică, unde trăieşte marea majoritate a populaţiei mondiale, a fost de departe cel mai cald înregistrat vreodată în lume, cu o temperatură medie globală de 16,77°C”, a anunţat Copernicus, scrie Digi 24.  Aceasta este cu 0,66°C peste media pentru perioada 1991-2020, care a fost deja marcată de o creştere a temperaturii medii globale din cauza încălzirii globale cauzate de activitatea umană, mai arată aceeași sursă.

 

Ora de iarnă 2023. Când trecem la ora de iarnă
România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, data de 28 octombrie, la ora oficială de iarnă, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00 şi vom dormi cu o oră mai mult.

Ora de iarnă este ora standard( ora normală). Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

Se anunţă iarnă grea. Temperaturi de MINUS 20 de grade într-o săptămână şi strat consistent de zăpadă
Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.

Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.