Vier Pfoten reia campania de sterilizare a animalelor fără stăpân din Sectorul 6

Fundația VIER PFOTEN și Primăria Sectorului 6, București, au semnat miercuri un nou Protocol privind continuarea campaniei de sterilizare a animalelor fără stăpân. Protocolul a fost semnat în cadrul unei conferinței de presă de către primarul Rareș Manescu și Anca Tomescu, coordonatoarea programului „Animale fără stăpân” VIER PFOTEN.

RomaniaTV.net
05 sept. 2012, 13:35

Campania va debuta pe 10 septembrie și va dura cel puțin 6 luni, interval în care echipele VIER PFOTEN vor prinde, steriliza, deparazita, vaccina, marca cu crotal și înregistra câinii și pisicile fără stăpân din Sectorul 6. Medicii veterinari ai VIER PFOTEN își vor desfășura activitatea într-un spațiu amenajat în curtea ADP Sector 6 (zonă CET VEST), folosind în paralel și clincile mobile ale Fundației. După perioadă postoperatorie, animalele vor fi returnate în locul din care au fost luate.
 
„Problema câinilor comunitari se află pe primul loc pe agendă populației. Până punem la punct un mecanism care să funcționeze atât la nivelul Capitalei, cât și la nivelul județului Ilfov, trebuie să oprim înmulțirea necontrolată, să controlăm cazurile de agresivitate și să intervenim și acolo unde există animale bolnave. Castrările elimină înmulțirea și agresivitatea. Protocolul pe care îl semnăm acum este un prim pas în abordarea acestei situații. Din luna ianuarie, programul va fi mult mai amplu”, a declarat primarul Sectorului 6, Rareș Manescu.
 
În bază protocolului, Fundația VIER PFOTEN se angajează să sterilizeze, deparaziteze și vaccineze gratuit animalele fără stăpân, iar municipalitate garantează faptul că angajații, contractorii și subcontractorii săi nu vor iniția acțiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a acestora. Prima campanie de sterilizări din Sectorul 6, din 2012, a avut loc în primăvară. În intervalul 15 martie – 8 iunie, medicii VIER PFOTEN au sterilizat și tratat un număr de 711 animale fără stăpân. Din motive obiective, campania a fost întreruptă temporar.
 
  „Ne bucurăm că noul primar al Sectorului 6, dl. Rareș Mănescu, dorește să continue colaborarea cu noi, pentru a rezolva într-un mod uman și eficient situația câinilor fără stăpân din sector. De-a lungul acestei campanii ne-am dori o cât mai mare implicare a cetățenilor din Sectorul 6, pentru că această problemă este a noastră, a tuturor”, a declarat Anca Tomescu, șeful proiectului „Animale fără stăpân” al VIER PFOTEN.
 
Proiectul sterilizărilor va fi dublat de o campanie de informare și conștientizare a populației.  Cetățenii din sector care doresc să se implice pot da o mână de ajutor aducând câini sau pisici fără stăpân la clinică. Cei care doresc să semnaleze zonele în care există mulți câini fără crotal în ureche (nesterilizați) sau vor să se programeze la clinică pot suna la numărul de telefon 021.316.77.31.

Sectorul 6 este primul sector al Capitalei în care VIER PFOTEN a efectuat sterilizări în 2012. Primăria a solicitat campania VIER PFOTEN încă de la finele anului trecut, înainte că modificările la legea privind gestionarea câinilor fără stăpân (OUG 155/2001), care prevedeau inclusiv eutanasierea câinilor fără stăpân, să fie declarate neconstituționale.