Vier Pfoten: Scandalul cărnii de cal evidenţiază lipsa de control asupra etichetării produselor

Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten se declară scandalizată de lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne, fapt ce a permis că importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub formă de lasagna “cu carne de vită”. Majoritatea consumătorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând în schimb să se bucure de compania acestor animale.

RomaniaTV.net
12 feb. 2013, 14:46
Vier Pfoten: Scandalul cărnii de cal evidenţiază lipsa de control asupra etichetării produselor

“Acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumătorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile. Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparentei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten Internaţional.

Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumătorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut şi apoi a fost sacrificat animalul, transmite organizaţia.  Printr-un sistem eficient de verificare şi inspecţii, identificarea şi etichetarea ar trebui să fie corectă. “În cazul de faţa nu doar că s-a piedut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs şi un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informaţii şi să fie mai bine supravegheată. Vier Pfoten cere ca eticheta de pe produse din carne de la toate speciile să includă locul naşterii, fermă în care este crescut animalul şi locul în care este abatorizat. Controalele ar trebui să aibă loc sistematic şi să fie transparente”, a mai adaugar Gabriel Păun.

În prezent, guvernele şi companiile încearcă să descopere întregul lanţ de producţie. „Primele investigaţii au condus doar către abatoarele care ar fi furnizat carnea, însă în prezent nimeni nu are informaţii despre provenienţa animalelor sacrificate, despre cum au fost respectate condiţiile de bunăstare a animalelor în timpul creşterii, transportului şi abatorzarii. Au fost cai proveniţi din ferme, cai sălbăticiţi din Delta Dunării sau cai din gospodăriile oamenilor?”.

Vier Pfoten a demarat propria investigaţie, deoarece este important să existe o perspectivă independentă asupra situaţiei. „Doar în acest mod vom putea să descoperim punctele slabe ale sistemului şi să îmbunătăţim condiţiile de bunăstare a animalelor şi de protecţie a consumătorilor. În prezent, Vier Pfoten monitorizează situaţia căilor sălbăticiţi de la Letea, în Delta Dunării”, a mai adăugat Gebriel Păun.

În luna mai 2011, Vier Pfotena oprit un TIR care transportă ilegal la abator 54 de cai sălbăticiţi prinşi prin metode extrem de dure la Letea. Animalele au fost tratate şi îngrijite de specialiştii Vier Pfoten, fiind aduse înapoi la Letea după circa 3 luni. Imediat după scandalul naţional produs de acest incident, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Siguranţă Alimentelor a emis un ordin prin care este strict interzis orice transport de cai sălbăticiţi din zona Letea către abatoare. Acest ordin este valabil în continuare. „Investigaţia noastră va arăta dacă animalele sacrificate pentru produsele implicate în scandal provind din Letea sau nu. O astfel de posibilitate ar reprezenta un important semnal de alarmă pentru instituţiile însărcinate cu aplicarea legii”, avertizează Păun.

În acest context, Vier Pfoten atrage atenţia că nici un responsabil al Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu a fost tras la răspundere pentru transportul de căi către abator din 2011, în ciuda evidentelor încălcări ale legii.

De aproape 2 ani, Vier Pfoten desfăşoară un amplu proiect de protejare a cailor sălbăticiţi din zona, care anul acesta va avea două mari obiective: lansarea unui ambiţios program de control al reproducţiei şi obţinerea statutului de animal protejat pentru caii de la Letea. Organizaţia a prezentat deja Guvernului şi ANSVSA un proiect privind adoptarea acestui statut, care va asigură faptul că nici un cal sălbăticit nu va mai fi prins, maltratat şi transportat ilegal de la Letea.

La nivel internaţional, Vier Pfoten solicită Comisiei Europene să intensifice controalele asupra producţiei de carne şi să impună o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale sacrificate, care să includă fermă de provenienţă şi abatorul unde a avut loc sacrificarea.