Viermele James Bond sau cum se poate spiona cu cea mai banală târâtoare-robot

Specialiştii care au creat acest bizar spion electronic susţin că dispozitivul se poate "târî", fără să fie detectat, în cele mai înguste spaţii, de unde poate să transmită informaţii video. Proiectul realizat de armata americană este considerat a fi un superspion al viitorului.   

RomaniaTV.net
10 aug. 2012, 19:53

Dispozitivul de spionat mimează mişcările fireşti ale unei râme sau al oricărui alt vierme de pământ. Este atât de rezistent, încât poate fi lovit şi cu un ciocan, fără a putea fi distrus, după cum afirmă specialiştii de la MIT, Universitatea Harvard şi Universitatea Naţională din Seul.

Robotul-râmă se târăşte ca un vierme prin mişcări denumite în regnul animal mişcări peristaltice, contractându-şi şi relaxându-şi apoi segmentele corpului pentru a se deplasa pe diferite suprafeţe, putând fi folosit pentru a naviga atât pe terenuri accidentate, cât şi pentru a pătrunde în spaţiile cele mai strâmte.

Robotul a fost botezat „Meshworm”, datorită flexibilităţii foarte bune a tubului din „muşchi artificiali” făcuţi din nichel şi titan, dotaţi cu memorie ce le permite să se contracte şi să se întindă, astfel încât să se deplaseze prin astfel de  mişcări, scrie Daily Mail.

Robotul-spion a fost testat prin metode extreme de către inventatorii săi. Ei l-au lovit cu ciocanul, l-au strivit cu piciorul, l-au aruncat cu putere pe suprafeţe dure … De fiecare dată, robotul a rămas intact, cu toate sistemele lui de spionaj.

Detaliile despre robotul de spionaj au fost publicate în revista IEEE- ASME Transactions on Mechatronics.