Vietatea readusă la viaţă după 24.000 de ani! Cum a fost posibilă reuşita savanților

Mai mulţi cercetători din Rusia au reuşit să readucă la viaţă unele dintre rotifere, după ce au stat înghețate în permafrostul din Siberia pentru cel puțin 24.000 de ani.

11 iun. 2021, 21:42
Vietatea readusă la viaţă după 24.000 de ani! Cum a fost posibilă reuşita savanților

Vietatea readusă la viaţă după 24.000 de ani. Oamenii de ştiinţă au adunat probe de permafrost de la o adâncime de aproximativ 3,5 metri și le-au încălzit încet. În urma acțiunii au fost readuse la viață mai multe organisme microscopice, inclusiv aceste animale mici.

Vietatea readusă la viaţă după 24.000 de ani! Cum a fost posibilă reuşita savanților

„Raportul nostru este cea mai puternică dovadă din prezent că animalele multicelulare ar putea rezista timp de zeci de mii de ani în criptobioză,”, a afirmat coautorul studiului Stas Malavin, de la Laboratorul de Criologie a Solului din Institutul de Probleme Fizico-Chimice și Biologice în Știința solului din Pușchino, Rusia, citat de IFL Science.

Citeşte şi: Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă spre o insulă britanică. Pinguinii şi focile din Atlanticul de Sud, în pericol
 

Oamenii de știință nu sunt siguri cum aceste creaturi și alte organisme similare își pot proteja celulele și organele de cristalele de gheață care se formează în timpul procesului de îngheț. Creaturile ar trebui să sufere leziuni, dar nu se întâmplă acest lucru. Oamenii de știință cred că este posibil să se întâmple ceva extrem de ciudat care le permite să înghețe încet.

„Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi în viață deși a înghețat. Pentru mamifere nu este posibil în prezent. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopic, este un mare pas înainte”, a mai spus Stas Malavin.

Rotiferele descoperite nu doar că au înviat, dar au putut să se reproducă asexuat prin partenogeneză. Echipa va continua cercetarea permafrostului pentru a vedea dacă mai există și alte animale cu aceste abilități și pentru a descoperi mecanisul care permite unui organism să supraviețuiască înghețat timp de mii de ani.

Citeşte şi: O creatură hidoasă şi uriaşă a fost adusă de ape pe plajă, turişti sunt oripilaţi. „Arată ca un extraterestru!”