Viitoarele mame care nu fac exerciţii fizice riscă să nască copii supraponderali

Femeile însărcinate care practică o activitate fizică regulată prezintă un risc mult mai mic să nască copii supraponderali. Specialiştii numesc această stare macrosomie fetală, caracterizată printr-o greutate de peste 4 kg la naştere.

RomaniaTV.net
31 oct. 2013, 09:34
Viitoarele mame care nu fac exerciţii fizice riscă să nască copii supraponderali

În timpul naşterii sau imediat după pot apărea dificultăţi majore, cu riscuri pentru copil (leziuni, asfixie) şi pentru mamă (complicaţii la cezariană, hemoragie). Specialiştii recomandă viitoarelor mame să efectueze exerciţii de intensitate moderată pe toată perioada sarcinii (mers, nataţie, exerciţii uşoare de gimnastică, bicicletă de apartament).

Cercetători spanioli de la Universităţile din Madrid şi Granada arată la rândul lor că un program ceva mai intensiv previne clar riscul de macrosomie fetală. Potrivit passionsante.be citat de Agerpres, ei au constat acest lucru după ce au observat câteva sute de femei însărcinate, nu prea amatoare de mişcare înainte de sarcină. Li s-a recomandat să participe la trei şedinţe de exerciţii pe săptămână (aerobic, pentru musculatură şi întinderi) de câte o oră fiecare, începând din a 12-a săptămână a sarcinii până la sfârşit.

S-au redus semnificativ atât riscul de macrosomie, cât şi cel de naştere prin cezariană (este evidentă asocierea celor două), lucru care confirmă importanţa activităţii fizice în timpul sarcinii, sub supraveghere medicală.

Citeşte şi:Exerciţii de doar câteva minute pentru a scăpa de grăsimea din partea de jos a spatelui VIDEO