Viiturile au făcut prăpăd în ţară. Zeci de localităţi au fost măturate de puhoaie VIDEO

Viiturile au făcut ravagii în ţară. Potrivit datelor transmise, marţi, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cele mai afectate judeţe au fost Alba, Bihor, Caraş-Severin, Harghita, Mureş, Neamţ şi Suceava.  

23 iun. 2020, 06:17

UPDATE: Ploile torenţiale au provocat, în cursul zilei de luni, inundaţii în 90 de localităţi din 19 judeţe, apa intrând în 171 de case, dar şi în sute de curţi, beciuri şi subsoluri.

Potrivit datelor transmise, marţi, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cele mai afectate judeţe au fost Alba, Bihor, Caraş-Severin, Harghita, Mureş, Neamţ şi Suceava.

„O situaţie care a impus evacuarea unei familii a avut loc în municipiul Aiud din judeţul Alba, unde pompierii au intervenit pentru scoaterea din locuinţa inundată a doi adulţi şi a unui copil de 9 luni. Un eveniment deosebit s-a înregistrat şi în localitatea Dimitrie Cantemir, judeţul Vaslui, unde este căutată o femeie în vârstă de aproximativ 75 de ani, posibil luată de viitura formată în după-amiaza zilei de ieri. Căutările au fost oprite pe timpul nopţii, urmând a fi reluate în această dimineaţă. Totodată, în localitatea Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, au fost evacuate temporar 3 persoane dintr-o anexă inundată datorită precipitaţiilor însemnate cantitativ acumulate într-un interval scurt de timp, care au determinat scurgeri de pe versanţi, torenţi şi pâraie”, arată sursa citată.

De asemenea, şase persoane au fost salvate din calea viiturii în judeţul Bihor, pe raza localităţilor Budoi, Voievozi şi Cupăr.

Totodată, un autoturism a fost surprins de viitură în localitatea Rădăuţi Prut, cele patru persoane din maşină rămânând blocate. Pompierii au intervenit cu un buldoexcavator pentru a duce cele patru persoane într-un loc sigur.

„Începând de ieri seară şi până mâine la prânz se află în vigoare o avertizare hidrologică de Cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Someşul Mare, Suceava, Moldova, Bistriţa şi Prut, fiind vizate judeţele din jumătatea de nord a ţării: Bacău, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Maramureş, Neamţ şi Suceava. Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale, IGSU a dispus suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Neamţ şi Suceava. Cele 16 motopompe de mică şi mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamţ) sunt mobilizate din judeţele Bacău, Sălaj, Vaslui, precum şi din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani”, mai arată sursa citată.

Pompierii sunt pregătiţi să intervină cu alte 13 motopompe (6 din Mureş şi 7 din Satu-Mare) în sprijinul pompierilor din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Viiturile puternice au lovit în această dimineață județul Alba! Au fost trimise mejaje Ro Alert pe telefoanele oamneilor din Aiud. Orașul este sub ape, au loc operațiuni dramatice de salvare. De asemenea, circulația feroviară este întreruptă. Și în Bihor viitura a lăsat dezastru în urmă.

Circulaţia trenurilor este oprită în staţia Aiud, aflată pe secţia CF Teiuş – Războieni, după ce liniile şi peroanele au fost inundate, iar pe intervalul Mureni – Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulaţie, din cauza copacilor căzuţi pe linia de contact, informează marţi dimineaţa purtătorul de cuvânt al companiei CFR SA, Oana Brânzan.

„Traficul feroviar este afectat pe raza judeţului Alba, aflat sub incidenţa avertizării meteo Cod roşu de inundaţii. La această oră, circulaţia trenurilor este oprită în staţia Aiud, aflată pe secţia CF Teiuş – Războieni, după ce liniile şi peroanele au fost inundate. Din cauza nivelului crescut al apelor, care au acoperit liniile de cale ferată şi cinci macazuri, traficul feroviar nu se poate realiza în condiţii de siguranţă”, menţionează Oana Brânzan.

Potrivit sursei citate, Regionala CF Braşov asigură transbordare cu mijloace auto pe relaţia Teiuş – Aiud şi Aiud – Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 şi R 2442.

De asemenea, şi pe intervalul Mureni – Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulaţie, din cauza copacilor căzuţi pe linia de contact, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Trenurile pe acest interval vor circula pe firul I, după remedierea defecţiunilor la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact. La această oră, trenul R 3500 staţionează temporar in staţia Mureni, acesta urmând să fie reînscris în circulaţie pe firul I.

„Menţionez că pe celelalte magistrale şi secţii de cale ferată, circulaţia trenurilor de desfăşoară în condiţii normale de trafic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CFR SA.

Un mesaj prin sistemul RO-ALERT a fost trimis oamenilorr din Aiud cu privire la riscul de inundații, iar o familie cu un bebeluş a fost deja evacuată.

Și județul Bihor a fost devastat de furtuinile de cod roșu. Inundații masive au avut loc mai multe localități, sute de gospădării au fost afectate.

În Bihor pompierii militari au fost chemaţi să evacueze apele din 13 localităţi inundate, iar şapte bihoreni, inclusiv un copil, au avut nevoie să fie salvaţi de militari, folosind bărcile. O femeie a fost salvată de pompieri, după ce forţa apei i-a doborât un perete al casei, iar ea a fost prinsă sub dărâmături.

Viiturile au făcut prăpăd şi în Harghita

Şase localităţi din judeţul Harghita au rămas fără energie electrică în urma ploilor torenţiale abătute asupra zonei în ultimele ore, informează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„La această oră, sunt nealimentate cu energie electrică 5 PT-uri din 4 localităţi (Călugăreni, Ghipeş, Mărtiniş, Băculeţi) cu 341 utilizatori. (…) În zona Topliţa, tot din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ploi torenţiale), au rămas nealimentate cu energie electrică 13 PT-uri din 2 localităţi (Bilbor, Topliţa – parţial), cu 961 utilizatori”, precizează reprezentanţii ISU Harghita.

Potrivit sursei citate, defecţiunile vor fi remediate în cursul zilei de marţi.

ISU Harghita informează, de asemenea, că aproximativ 40 de case şi curţi din localitatea Praid şi alte 20 de locuinţe din Ocna de Jos au fost inundate în urma ploilor torenţiale, pompierii harghiteni intervenind în noaptea de luni spre marţi pentru evacuarea apei acumulate.

În prezent, sunt intervenţii în desfăşurare la Topliţa, la subsolul unei societăţi comerciale şi la o anexă gospodărească şi în Gheorgheni la 3 subsoluri ale unor case.

Citeşte şi Femeie de 75 de ani, căutată de pompieri după ce ar fi fost luată de viitură

Suceava: Gospodării inundate, drum judeţean blocat şi zeci de consumatori fără energie electrică, în urma inundaţiilor

ompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit, în ultimele 24, pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din zonele Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Suceava.

Totodată, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a informat Prefectura Suceava că DJ 208 a fost blocat temporar, timp de aproximativ o oră, ca urmare a colmatării cu aluviuni a unui podeţ CFR aflat în proximitatea căii rutiere de comunicaţie, iar în urma intervenţiei autorităţilor locale acesta a fost deblocat.

În localitatea Valea Putnei au fost afectate două posturi transformare şi 43 de consumatori, fiind înregistrate avarii la instalaţia de alimentare cu energie electrică.

Potrivit Prefecturii Suceava, sunt depăşite cotele de atenţie pe râurile Bistriţa (staţia Broşteni: +9 cm) şi Brodina (staţia Brodina: +8 cm).