Vikingii din Groenlanda au descoperit America, nu Columb. Ce au găsit oamenii de ştiinţă

Vikingii din Groenlanda au descoperit America. Ei sunt primii europeni care au ajuns pe ţinutul american şi au trăit într-un sat din Newfoundland (Canada) exact în urmă cu 1.000 de ani, potrivit unei cercetări publicate miercuri, relatează NBC.

21 oct. 2021, 18:57
Vikingii din Groenlanda au descoperit America, nu Columb. Ce au găsit oamenii de ştiinţă
Vikingii din Groenlanda au descoperit America

Vikingii din Groenlanda au descoperit America. Oamenii de ştiinţă au considerat mulţi ani că vikingii – nume dat scandinavilor de englezi – au construit un sat în L’Anse aux Meadows din Newfoundland în preajma începutului de mileniu, însă un studiu publicat în Nature este primul care identifică data la care a avut loc ocupaţia.

Exploratorii – până la o sută de bărbaţi şi femei – s-au folosit de copaci pentru a construi satul şi pentru a-şi repara bărcile, iar noul studiu stabileşte data la care ei se aflau acolo prin evidenţierea că au tăiat cel puţin trei copaci în anul 1021, cu cel puţin 470 de ani înainte ca exploratorul Cristofor Columb să ajungă în Bahamas în 1492.

Este prima oară când data a fost stabilită în mod ştiinţific. Înainte, data era bazată doar pe legende – istorii orale care au fost scrise abia în secolul 13, la cel puţin 200 de ani după evenimentele pe care le descriau”, a spus arheologul Margot Kuitems, cercetător la Universitatea Groningen din Olanda şi principalul autor al studiului.

Citeşte şi: Guvernul SUA le recomandă americanilor: „Evitați călătoriile în România!”

Vikingii din Groenlanda au descoperit America

Primele colonişti nordici în Groenlanda erau din Islanda şi Scandinavia şi sosirea exploratorilor în Newfoundland marchează prima dată când omenirea a făcut înconjurul lumii. Dar şederea lor nu a durat. Cercetarea sugerează că nordicii au trăit în L’Anse aux Meadows între 3 şi 13 ani înainte de a abandona satul şi de a se întoarce în Groenlanda.

Rămăşiţele arheologice sunt acum protejate ca punct de referinţă istoric, iar Parks Canada a construit în apropiere un centru tematic. Este înscris ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Cheia determinării exacte a datei a reprezentat-o forma naturală radioactivă de carbon detectată în fragmente antice de lemn găsite la faţa locului.

Populaţia indigenă a ocupat L’Anse aux Meadows înainte şi după nordici, astfel că cercetătorii au fost nevoiţi să se asigure că fiecare fragment are urme distincte care arată că au fost tăiate cu unelte din metal – de care băştinaşii nu dispuneau.

Arheologii s-au bazat de mult timp pe carbonul radioactiv pentru a face datări aproximative pentru materiale organice, precum lemnul, oasele şi cărbune, însă în cel mai recent studiu a fost utilizată o tehnică bazată pe „un eveniment global ce ţine de radiaţie cosmică” – probabil cauzat de explozii solare masive – pentru a determina data exactă, scrie News.ro.

Studiile anterioare au stabilit că în 993 a avut loc un astfel de eveniment cosmic care, timp de mai multe luni, a provocat niveluri de carbon-14 radioactiv mai mari decât de obicei în dioxidul de carbon din atmosferă.


loading...