Viktor Bout se declara inamic al SUA în 2008

Traficantul de arme Viktor Bout le-a spus unor agenţi sub acoperire, în 2008, că SUA reprezintă un inamic pentru el.

RomaniaTV.net
20 oct. 2011, 07:38
Viktor Bout se declara inamic al SUA în 2008

Juraţii din procesul de la New York al presupusului traficant de arme rus Viktor Bout au audiat miercuri o înregistrare sonoră realizată în timpul unei operaţiuni sub acoperire pentru capturarea lui, în care acesta afirma că „avem acelaşi inamic”, Statele Unite.

Această înregistrare a fost realizată în 2008 în Thailanda, într-o sală de şedinţe a unui hotel din Bangkok, unde agenţii americani care au luat legătura cu Bout au pretins că sunt combatanţi columbieni din cadrul FARC, interesaţi de o comandă.

În acest document audio, unul dintre agenţi, Carlos, fost traficant de droguri care a primit circa nouă milioane de dolari din partea administraţiei americane pentru serviciile sale, îi explică lui Bout că are nevoie de rachete antiaeriene pentru a distruge elicoptere americane.

„Suntem de aceeaşi parte”, răspunde Bout în înregistrarea difuzată în timpul audierii. „Şi avem acelaşi inamic”, a adăugat el.

„Vorbea despre americani”, le-a explicat Carlos juraţilor.

În înregistrare, un alt agent sub acoperire, Ricardo, a adăugat în legătură cu aceste rachete: „Am nevoie pentru protecţia antiaeriană. Ceea ce este cu adevărat important, foarte important, este ca acestea să fie portabile”. „Bineînţeles”, răspunde Bout, arestat la scurt timp după aceea, în acelaşi hotel.

Potrivit lui Carlos, Viktor Bout a redactat el însuşi o listă de arme pe care îşi propunea să le vândă. Această listă scrisă de mână, în rusă şi spaniolă, a fost prezentată în timpul audierii şi conţine numeroase arme.

Potrivit avocaţilor săi, Bout „nu a intenţionat niciodată să vândă arme” şi voia să vândă două avioane de transport.

Fostul pilot şi traducător al armatei sovietice, în vârstă de 44 de ani, a pledat nevinovat la 17 noiembrie 2010 după extrădarea sa de către Thailanda către Statele Unite. El riscă între 25 de ani şi închisoare pe viaţă.

Bout este suspectat că a folosit o flotă de avioane cargo constituită după sfârşitul Războiului Rece pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu. Folosind cel puţin şapte pseudonime în cariera sa şi vorbind cel puţin şase limbi străine, el este considerat de unii un fost membru al serviciilor de informaţii militare sovietice.

El a inspirat personajul jucat de Nicolas Cage în filmul „Lord of War” din 2005.