Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate după ce Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc către Ungaria prin conducta Drujba

Ucraina a suspendat pomparea petrolului prin conducta Drujba în direcția Ungariei, scrie agenția rusă RIA Novosti, care îl citează pe Igor Demin, purtătorul de cuvânt al companiei Transneft.

15 nov. 2022, 22:29
Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate după ce Ucraina a oprit livrarea de petrol rusesc către Ungaria prin conducta Drujba

Premierul Viktor Orban a convocat o ședință a Consiliului de Securitate marți seara, din cauza întreruperii aprovizionării cu petrol prin conducta Drujba și a loviturii cu rachete din Polonia, a declarat Bertalan Havasi, șeful de presă al prim-ministrului, potrivit agenției de presă maghiare.

Înainte de întâlnire, ministrul Apărării Kristóf Szalay-Bobrovniczky a avut o consultare telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit companiei Transneft, pomparea petrolului prin conducta Drujba în direcția Ungaria a fost suspendată din cauza unor avarii la rețeaua de electricitate din Ucraina, cel mai probabil provocate de bombardamentele rusești de marți, informează Digi24.

Compania maghiară MOL a declarat anterior că a fost notificată de Ucraina că fluxurile către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au fost suspendate temporar după ce o rachetă rusă a lovit o centrală electrică care furniza energie electrică pentru o stație de pompare de pe oleoductul amintit.

Citeşte şi: Rusia neagă că a lovit teritoriul NATO: „Sunt o provocare deliberată pentru escaladarea situaţiei”

Tot MOL a declarat că monitorizează îndeaproape situația de pe conductă și analizează posibilitatea reluării livrărilor.

Compania a mai menționat că rezervele strategice de petrol din țară sunt suficiente pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a rafinăriilor în perioada de tranziție până la repararea avariei.

La rândul său, postul de televiziune M1 a precizat că rezervele de petrol ar dura trei luni.

Conducta de petrol Drujba este cea mai lungă din lume, lungimea sa este de aproximativ patru mii de kilometri. Are originea în regiunea Samara, trece prin Briansk și apoi se ramifică în două secțiuni: cea de nord – prin teritoriul Belarus, Polonia și Germania, cea de sud – prin Ucraina, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

Operatorul ceh de oleoducte MERO nu a observat până în prezent întreruperi în fluxul de petrol prin conducta Drujba, care pompează țiței rusesc prin Ucraina, a declarat marți o purtătoare de cuvânt.

Citeşte şi: Potop de rachete în Ucraina. Lavrov anunţă că ţinta e Zelenski: „Occidentul trebuie să-l disciplineze!”