Viktor Orban: Condamnăm ofensiva militară a Rusiei, dar nu vom permite ca familiile noastre să suporte costurile războiului. Sancţiunile nu trebuie extinse la domeniile petrolului şi gazelor

Premierul Ungariei, Viktor Orban, condamnă invazia militară rusă în Ucraina, dar cu toate acestea spune că nu susține interzicerea importurilor de energie din Rusia.

09 mart. 2022, 08:45
Viktor Orban: Condamnăm ofensiva militară a Rusiei, dar nu vom permite ca familiile noastre să suporte costurile războiului. Sancţiunile nu trebuie extinse la domeniile petrolului şi gazelor

„Deşi condamnăm ofensiva militară a Rusiei şi războiul, nu vom permite ca familiile ungare să fie puse să suporte costurile războiului; iar sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor”, a declarat Viktor Orban, după discuția pe care a avut-o cu premierul britanic, Boris Johnson.

Viktor Orban a subliniat că extinderea sancţiunilor occidentale asupra sectorului energetic constituie „o povară foarte mare şi disproporţionată”.

Liderul ungar a explicat că majoritatea importurilor de petrol şi gaz din ţara sa sunt din Rusia şi că foarte multe locuinţe au încălzire cu gaz natural. Economia Ungariei „pur şi simplu nu poate funcţiona” fără petrol şi gaze din Rusia, a subliniat el.

SUA vor suspendarea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joseph Biden. Mai mult, Comisia Europeană propune reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două treimi în cursul acestui an, dar şi eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice ruseşti înainte de 2030.

Viktor Orban, premierul Ungariei: ”Oricine crede că NATO ne va proteja se înșală”

Viktor Orban, considerat „calul troian al Rusiei în NATO și UE”, a declarat într-un interviu că ”Oricine crede că NATO ne va proteja se înșală”, cu referire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, transmit publicațiile Telex și HVG.

Orban spune că NATO va apăra Ungaria numai „dacă noi suntem gata să ne apărăm”. Premierul Ungariei a criticat și Uniunea Europeană pentru felul în care a gestionat criza refugiaților de război, fără să explice care ar fi erorile UE.

„Sancțiunile au un preț pentru că sunt o armă cu două tăișuri și noi vom plăti acest preț în scurt timp”, a spus Orban, adăugând că guvernul ungar lucrează în vederea diminuării pagubelor directe cauzate de măsurile adoptate împotriva Rusiei. Orban s-a remarcat în ultimele săptămâni prin încercarea de a stopa sancțiunile UE la adresa Rusiei. În cele din urmă, Ungaria a cedat și a votat pentru sancțiunile istorice impuse de Bruxelles economiei europene.