Viktor Orban, primit de Vladimir Putin la Moscova: Ungaria doreşte o normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi UE

Ungaria este interesată să vadă o normalizare a relațiilor dintre Europa și Rusia, a declarat miercuri la Moscova premierul ungar Viktor Orban, la începutul întrevederii cu președintele rus Vladimir Putin, transmite agenția MTI.

17 feb. 2016, 13:58
Viktor Orban, primit de Vladimir Putin la Moscova: Ungaria doreşte o normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi UE

De asemenea, în primele minute ale întâlnirii — când presa a avut acces — Orban i-a mulțumit lui Putin pentru eforturile pe care ‘le-a făcut în interesul prieteniei ruso-ungare în perioadele dificile’. Referindu-se la vizita pe care liderul de la Kremlim a efectuat-o anul trecut la Budapesta, Orban a apreciat că între timp s-au făcut multe progrese în chestiunile discutate atunci.

La rândul său, liderul rus s-a declarat satisfăcut de calitatea relațiilor dintre Ungaria și Rusia. Totuși, el a remarcat faptul că schimburile comerciale dintre cele două țări au scăzut. Dar și-a exprimat speranța că inițiativele schițate în timpul vizitei sale la Budapesta se vor dezvolta și mai mult.

Conform Kremlinului, printre temele aflate pe agenda discuțiilor se numără consolidarea cooperării bilaterale, mai ales prin inițierea de noi proiecte în sectorul energetic și al tehnologiei avansate.

Potrivit agenției ruse TASS, contractul de furnizare a gazelor rusești pentru Ungaria a fost extins până în anul 2019. De asemenea, companiile ungare ar urma să participe la lucrările de infrastructură ce vor fi efectuate pentru Campionatul Mondial de Fotbal din anul 2018, competiție găzduită de Rusia.

Guvernele rus și ungar au semnat în luna ianuarie 2014 un acord pentru construirea a două noi reactoare la centrala atomoelectrică de la Paks, singura de acest fel din Ungaria și care furnizează 40% din energia consumată în această țară.

Pentru finanțarea proiectului, Rusia va acorda Ungariei un credit de circa 10 miliarde de euro, echivalentul a circa 80% din valoarea investiției. Lucrările vor începe în anul 2018, iar primul reactor va fi funcțional începând din 2023. Dar Comisia Europeană a inițiat o investigație pentru a verifica dacă acordul respectă normele europene privind ajutoarele de stat și organizarea de licitații publice, transmite Agerpres.