Viktor Orban revine în România. Au început primele revolte: „E timpul păcii!”

Viktor Orban continuă „să agite apele" în România. Premierul Ungariei va susține în acest an, o nouă prelegere la în „inima României". 

12 iul. 2023, 09:07
Viktor Orban revine în România. Au început primele revolte: „E timpul păcii!”

Viktor Orban pregătește o nouă vizită în România, care deja a început să provoace revolte. Oficialul de la Budapesta va susține un nou discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, eveniment programat pentru săptămâna viitoare.

După discursul susținut anul trecut, Viktor Orban a provocat un mare scandal în societatea românească, din cauza viziunii sale, considerată „anti-UE”, dar și antisemită.

Iată ce a declarat Viktor Orban, printre altele, în 2022:

„Noi (n.r. – ungurii) nu suntem o rasă mixtă… Și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a comentat Orban. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Ce se va întâmpla, de fapt, la evenimentul la care va participa Viktor Orban

Sandor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi responsabil cu programul politic al taberei, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect.

„Tusvanyos are câteva puncte foarte stabile în program, cum este şi prelegerea susţinută de primul ministru Orban Viktor sâmbătă (n.r. – 22 iulie), alături de Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania”, a precizat aceasta.

Mottoul din acest an al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad este „Timpul Păcii”.

„’Timpul păcii’ este mottoul din acest an al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad. (…) Pentru că a trecut mai mult de un an de când a izbucnit războiul chiar în vecinătatea noastră şi noi, organizatorii şi fondatorii Universităţii de Vară, ne-am axat întotdeauna pe subiectele principale şi importante care ne leagă de această regiune şi am vrut întotdeauna să discutăm subiecte actuale politice din ţările noastre şi din vecinătate. Deci, ‘Timpul păcii’ a fost soluţia pentru care am optat să fie sloganul anului 2023 de la Băile Tuşnad.

Universitatea de Vară este pentru noi şi pentru toţi participanţii care sosesc pentru o săptămână la Băile Tuşnad, într-un fel, locul păcii, deşi, după cum ştim, Universitatea de Vară este renumită pentru faptul că întotdeauna au fost discuţii aprige în trecut între politicienii români şi maghiari sau maghiari şi maghiari, întotdeauna oferim dezbateri politice care se desfăşoară cu participanţii din diferite tabere politice sau cu analişti care reprezintă diferite ideologii.

Deşi avem discuţii, noi credem că singura soluţie către pace este comunicarea şi discuţia. Este singurul mod prin care se poate ajunge la pace. Nu avem altă alternativă şi asta este de fapt esenţa pentru care am vrut ca acesta să fie mottoul principal şi de fapt mesajul principal al Universităţii de Vară din anul acesta”, a declarat Sandor Krisztina.

Subiectul războiului este dezbătut în fiecare zi a evenimentului de politicieni, analişti şi chiar oameni de cultură.

„Un subiect important este şi cel al războiului, în fiecare zi avem măcar o discuţie sau chiar mai multe în diferite corturi în care se desfăşoară programe politice şi acest subiect este discutat şi de către politicieni şi de către analişti, oameni de cultură, pentru că faptul că avem război chiar în vecinătate se înfăţişează pe mai multe domenii ale vieţii noastre de zi cu zi şi are o influenţă şi asupra programelor culturale şi asupra altor dimensiuni ale vieţii noastre”, a mai precizat Sandor Krisztina.