Viktor Orban va semna un nou contract cu Vladimir Putin. Ungaria va importa și mai mult gaz rusesc: „Există o ofertă de creștere a aprovizionării”

Ungaria continuă să facă afaceri atât cu statele din UE, cât și cu Rusia. Administrația de la Budapesta a anunțat luni, 29 august, că va continua discuțiile cu Moscova, pentru a primi importuri suplimentare de gaze, din luna septembrie 2022, informează presa internațională. 

29 aug. 2022, 18:30
Viktor Orban va semna un nou contract cu Vladimir Putin. Ungaria va importa și mai mult gaz rusesc: „Există o ofertă de creștere a aprovizionării”

Ungaria se pregătește de iarnă, cu gaz ieftin. Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, a anunțat luni, 29 august, că luna trecută a efectuat o vizită la Moscova, pentru a discuta tete-a-tete despre achiziționarea de 700 de milioane de metri cubi suplimentar de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate anual Budapestei.

În august 2022, șefii de la Gazprom au început majorarea livrărilor de gaze către Ungaria.

„Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuţiile cu ruşii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria.

Există o ofertă de creştere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice”, a declarat Peter Szijjarto.

La 1 august, Ungaria avea rezerve înmagazinate de 3,25 miliarde metri cubi de gaze, mai mult de 51% din capacitatea de stocare, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Înainte de invazia din Ucraina, autoritățile de la Budapesta au semnat un acord cu Gazprom pentru 15 ani cu privire la livrarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze.

 

Prețuri din ce în ce mai mari la energie, în Uniunea Europeană

 

În cazul restul statelor UE, Ursula von der Leyen a stabilit o reducere a consumului cu 15% de gaz, pe fondul creșterii uriașe a prețurilor la energie. Liderii politici din Austria s-au arătat revoltați față de creșterile necontrolate ale prețurilor la energie.

„Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie. Și asta nu se poate întâmpla decât printr-o soluție europeană”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer.