Vine urgia peste România. Ciclonul polar aduce zăpezi viscolite şi ger cumplit. Cod roşu, şoferii sunt sfătuiţi să lase maşinile acasă

Ninsori puternice până duminică seara, anunţă meteorologii. IGSU face apel la populație să evite să plece cu mașinile la drum.

03 feb. 2023, 21:40
Vine urgia peste România. Ciclonul polar aduce zăpezi viscolite şi ger cumplit. Cod roşu, şoferii sunt sfătuiţi să lase maşinile acasă

Ciclonul polar a ajuns deja în România.  Ninge puternic, vineri seara, pe DN 1H, între localitatea Peştiş, din judeţul Bihor, şi limita cu judeţul Sălaj. În zonă au fost impuse restricţii de tonaj.

În zonă se acţionează cu utilaje pentru deszăpezire. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandă şoferilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, în contextul atenţionării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care este valabilă până duminică, la ora 18.00.

„Evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă – anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.”, a transmis, vineri, IGSU, într-o postare pe Facebook.

Vine cel mai puternic val de ger din această iarnă. Temperaturile scad până la minus 20 de grade. Haos pe șoselele din țară din cauza ninsorii
Pompierii recomandă să se evite atingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ şi să se urmărească la posturile radio şi tv buletinele meteorologice şi mesajele autorităţilor.

„Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie”, se evidenţiază în mesaj.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro.

Potrivit ANM, va ninge temporar şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50 – 70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m vântul va depăşi 80 – 90 km/h, astfel încât va fi viscol, iar vizibilitate va scădea. În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30 – 40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Doi metri de zăpadă la Bâlea Lac. E risc mare de avalanşă!

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo din zona montană este de aproape doi metri, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş.

La Bâlea Lac se menţine riscul mare de producere de avalanşe, anunţă meteorologii sibieni. Meteorologii avertizează că este posibilă declanşarea de avalanşe „de dimensiuni medii şi mari” la Bâlea Lac, unde accesul este posibil doar cu telecabina.

Patru staţii meteo au măsurat strat de zăpadă de peste un metru: 198 cm la Bâlea Lac, 150 cm la Vârful Omu, 105 cm la Vârful Ţarcu, 106 cm la Vârful Călimani.

Ninsori puternice și viscol în 26 de județe. Noi alerte meteo COD GALBEN pentru următoarele trei zile. Va ninge și la București
Un val de aer foarte rece va acoperi toată țara. Temperaturile încep să scadă încă din această noapte iar duminică dimineața este posibil să se înregistreze chiar și -20 de grade Celsius. În plus, revin ninsorile.

Temperaturile minime se vor situa sub -10 grade, inclusiv în cele extracarpatice, sub -8, -9 grade chiar și în Bucureşti.

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni. Iată cum va fi vremea în România, în intervalul 6 februarie – 6 martie.

Ciclonul polar trece, dar vremea va fi  instabilă până pe 6 martie

În următoarea săptămână, în intervalul 6-13 februarie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul țării. Va fi așteptată însă o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile centrale, nordice, precum și în zonele montane.
Începând din săptămâna 13-20 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.În acest interval, cantitățile de precipitații estimate de meteorologi vor fi deficitare în toate regiunile.

În săptămâna 20-27 februarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

„Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval„, anunță ANM.
În săptămâna 27 februarie – 6 martie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această peroadă, la nivelul întregii țări. Valorile maxime se vor încadra, în general, între -8 şi 2 grade Celsius. Cele mai scăzute valori se vor atinge în depresiuni, în nordul Moldovei și în Maramureș.

Nopțile și diminețile vor fi destul de reci, cu minime între -20 şi -7 grade. Cel mai frig va fi în depresiuni și în zonele de munte.

Ciclonul polar loveşte iar şi în SUA- Un îngheţ record va lovi nord-estul SUA, în timp ce furtuna de gheaţă din sud scade în intensitate

Furtuna ar putea veni cu viteze ale vântului care ar putea provoca degerături în mai puţin de 10 minute, a avertizat Serviciul Naţional de Meteorologie.

Locuitorii din Pennsylvania până în Maine sunt îndemnaţi să îşi limiteze timpul petrecut în aer liber până vineri şi sâmbătă.

Boston, care anticipează vânturi cu temperaturi sub zero grade, se află în stare de urgenţă.

Temperaturile din New York şi din alte oraşe mari sunt, de asemenea, aşteptate să atingă între -13 până la -17 grade Celsius până sâmbătă.

Cel puţin opt persoane au murit din cauza vremii din sudul SUA în ultimele zile.

Peste 500.000 de persoane au rămas fără curent electric joi după-amiază în Texas, Arkansas, Tennessee şi Mississippi, potrivit poweroutage.us.

Furtuna de gheaţă din regiune, care ar trebui să se încheie joi, a obligat companiile aeriene americane să anuleze mii de zboruri.

Peste 700 de zboruri au fost anulate joi dimineaţă, pe lângă cele 2.300 anulate în ziua precedentă, aeroporturile din Dallas şi Austin fiind cele mai afectate.

Furtuna a adus încă de luni un amestec de ploaie îngheţată şi polei în partea central-sudică a SUA, răspândindu-se din Tennessee până în Texas. Peste 12 milioane de persoane, inclusiv în Dallas, Fort Worth, Little Rock şi Memphis, s-au aflat sub avertizare de furtună de gheaţă până joi. Se aşteaptă ca gheaţa să se topească vineri, odată cu creşterea temperaturilor.

Acest fenomen meteorologic a fost cauzat de trecerea unui front rece arctic care se îndrepta spre sud, unde s-a lovit de aerul cald şi umed dinspre Golful Mexic.