VINEREA LUMINATA, tradiţii şi superstiţii: Ziua în care se scapă de boli. Nu se spală, nu se coase, nu se calcă!

Dacă săptămâna dinaintea Paştelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este cunoscută în popor ca Săptămâna Luminată.  Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

12 apr. 2018, 13:32
VINEREA LUMINATA, tradiţii şi superstiţii: Ziua în care se scapă de boli. Nu se spală, nu se coase, nu se calcă!

Vinerea din Saptamana Luminata poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita. Biserica sfinteste din nou fantanile, dupa slujba de seara. Este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii.

Vinerea Scumpa este in contrast direct cu Vinerea Neagra, sau Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, caci acea apa era datatoare de viata.

Acest praznic închinat Maicii Domnului aminteşte de o minune din urmă cu aproape 15 secole. Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o pădure din preajma Constantinopolului. Viitorul lider al imperiului întâlneşte un orb rătăcit care îl roagă pe leon cel Mare rugat să-i dea apă şi să-l ajute să găsească drumul spre cetate.  

Fiind sfătuit de Maica Domnului, viitorul împărat găseşte o sursă de apă, un izvor şi îi oferă orbului pentru a-şi potoli setea şi a se spăla pe faţă. La scurt timp, orbul tătăcit şi-a recăpătat vederea.    

O altă menţionare în ceea ce priveşte o minune de aproape 15 secole este vindecarea împăratului Iustinuan (527-565), lider care suferea de o boală gravă şi care după ce bea apă din acest izvor se face bine. 

Fără muncă la câmp în Vinerea Luminată. Alte interdicţii  

În ziua în care este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii nu se lucrează în gospodărie, dar nici la câmp, recolta urmând a fi afectată. Vorbele din bătrâni spun că o treaba începută în Vinera Luminată nu va fi terminată 

  În ziua Izvorului Tămăduirii, nu se spală, nu se calcă rufe, nu se coase şi sunt interzise activităţile de croitorie.   

Stropire cu apă pentru tămăduirea bolilor 

La Sfânta Liturghie oficiată în biserici în această zi se face o nouă sfinţire a apei. Din aceasta se poate gusta, dar are loc şi stropirea credincioşilor pentru pentru tămăduirea bolilor trupeşti, dar şi a celor sufleteşti.