Vinerea, zi liberă, cine sunt angajaţii români cu weekend prelungit. Beneficiile săptămânii de lucru de patru zile

O instituție bancară din România a introdus programul de patru zile lucrătoare pe săptămână, iar angajații au putut opta pentru noul model încă de la începutul acestui an.

01 feb. 2023, 09:08
Vinerea, zi liberă, cine sunt angajaţii români cu weekend prelungit. Beneficiile săptămânii de lucru de patru zile

O zi liberă în plus în fiecare săptămână! Compania ING Hubs România a decis să introducă un nou program de lucru, care le oferă angajaților posibilitatea de a fi prezenți la birou doar patru zile pe săptămână.

În urmă cu șase luni, reprezentanții companiei au lansat un program-pilot, menit să testeze reacția angajaților și să monitorizeze efectele generate de reducerea zilelor de lucru.

Se pare că, la finalul perioadei de testare, rezultatele înregistrate au fost, în mare parte, pozitive, productivitatea și moralul angajaților fiind primele aspecte analizate.

Astfel, noul mod de lucru este opțional și implică trecerea de la 5 zile de lucru, cu 8 ore/zi, la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare.

Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă pentru români

De asemenea, angajații pot alege programul cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile, și 0,5 zile libere pe săptămână. Totodată, modelul de lucru al companiei este unul hibrid, angajații având posibilitatea de a îmbina lucrul de acasă cu cel de la birou.

Discuția despre săptămâna de lucru de patru zile are loc de multă vreme, însă cel mai convingător studiu în favoarea acestei idei a fost finalizat recent, scrie publicația americană Business Insider.

Începând cu februarie 2022, a fost realizat un experiment de șase luni, care a implicat 33 de companii, cu angajați în șase țări. Aceștia au lucrat 32 de ore pe săptămână, adică patru zile. Intenția organizatorilor – ONG-ul 4 Day Week Global – a fost de a vedea dacă angajații pot fi la fel de productivi în 80% din timp – fără ca salariul să le fie afectat.

Rezultatele au fost favorabile ambelor părți: companiile participante au raportat că le-au crescut veniturile, în vreme ce sănătatea și bunăstarea angajaților lor s-au îmbunătățit. În plus, a fost identificat și un impact pozitiv asupra mediului.

După succesul înregistrat de experimentul 4 Day Week Global, alte o sută de companii, cu mii de angajați, iau în considerare sau deja au implementat acest program de muncă.

La începutul experimentului, angajații Soothing Solutions, o companie din Irlanda producătoare de medicamente de tuse pentru copii, au fost sceptici că noul program ar putea fi fezabil sau profitabil. Mult mai încrezătoare au fost însă fondatoarele firmei, Sinead Crowther și Denise Lauaki. În 2017, când au pus bazele companiei, cele două au vrut să stabilească și o cultură organizațională concentrată pe oameni. Așa că programul propus de 4 Day Week în 2021 – când Soothing Solutions și-a început operațiunile – a venit ca o soluție pentru a atrage și a păstra angajații.

Până acum, niciunul dintre angajații care au intrat în companie, lucrând exclusiv sub programul de muncă de patru zile pe săptămână, nu a demisionat. Crowther spune că feedbackul pe care l-a primit a emoționat-o până la lacrimi.

Una dintre angajate are un părinte bătrân, care este bolnav în stadiu terminal, și a reușit să petreacă trei-patru zile pe săptămână cu el. Mi-a spus că nimic nu poate să-i dea înapoi acel timp. Și n-ar fi putut să facă asta, dacă ar fi avut orice alt job.

Cele două patroane nu sunt îngrijorate cu privire la un potențial impact negativ asupra productivității companiei, deși nu au termeni de comparație, având în vedere că firma a funcționat tot timpul sub acest program de lucru. Până acum, compania a continuat să crească. „Poate că sună nebunește, dar funcționează”, mai spune irlandeza.

ONG-ul 4 Day Week Global ajută companiile să implementeze o săptămână de lucru mai scurtă și se implică în finanțarea cercetărilor privind munca în viitor. În realizarea experimentelor și în analizarea rezultatelor, ONG-ul lucrează cu profesori de la Harvard Business School, Universitatea Oxford și Universitatea din Pennsylvania.

Calendarul liberelor legale din 2023 este următorul:

  • 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni – Anul Nou;
  • 24 ianuarie / marți – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;
  • 1 mai / luni – Ziua Muncii;
  • 1 iunie / joi – Ziua Copilului;
  • 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii;
  • 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul.

Mai multe zile libere plătite în 2023. Cum poţi să stai acasă 5 zile plătite dacă ai o rudă bolnavă