Vîntu cere reducerea pedepsei. Motivaţia lui SOV: SCRIE CĂRŢI în închisoare

Sorin Ovidiu Vântu a depus o cerere prin care solicită ca pedeapsa cu închisoarea să-i fie redusă. Printre motivele invocate este şi acela că s-a apucat să scrie, informează România TV.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 13:38
Vîntu cere reducerea pedepsei. Motivaţia lui SOV: SCRIE CĂRŢI în închisoare

Sorin Ovidiu Vîntu a făcut solicitarea după ce, în urmă cu două zile, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că l-a ajutat pe Nicolae Popa să se ascundă în Indonezia mai mulţi ani. Vîntu se află în închisoare, după condamnarea din luna iunie la un an cu executare pentru că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, deţinuţii cărora li se publică o lucrare ştiinţifică pot depune o asemenea cerere. Totuşi, există anumite condiţii: cererea de reducere poate fi depusă dacă lucrarea este deja publicată, la o editură acreditată de Ministerul Educaţiei.

Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au depus un proiect de lege care prevede că pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate.

Iniţiativa legislativă a celor doi deputaţi prevede, totodată, şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare.

De asemenea, proiectul legislativ prevede graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 şi 8 ani inclusiv, graţierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 şi 10 ani inclusiv.

Proiectul de lege prevede că de la aceste graţieri şi amnistieri sunt excluşi cei recidivişti prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă.

Proiectul de lege prevede că persoanele graţiate care, în curs de trei ani, săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapa stabilită şi pedeapsa graţiată.

În expunerea de motive a proiectului de lege cei doi iniţiatori argumentează necesitatea adoptării unor astfel de reglementări legale prin necesitatea oferirii posibilităţii ca persoanele condamnate care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare să beneficieze de clemenţa legiuitorului.