Violenţe în Cisiordania, palestinienii s-au bătut cu soldaţii israelieni. Sunt 150 de răniţi printre manifestanţi, peste 30 au fost loviţi de gloanţe

Confruntări violente au opus vineri palestinieni care manifestau împotriva colonizării israeliene şi soldaţi israelieni în Cisiordania, ciocnirile soldându-se cu circa 150 de răniţi în rândurile palestinienilor, cei mai mulţi dintre ei fiind afectaţi de gaze lacrimogene, au indicat echipe de intervenţie în cazuri de urgenţă.

23 iul. 2021, 23:26
Violenţe în Cisiordania, palestinienii s-au bătut cu soldaţii israelieni. Sunt 150 de răniţi printre manifestanţi, peste 30 au fost loviţi de gloanţe

Sute de palestinieni s-au adunat în cursul după-amiezii în localitatea Beita, zonă fierbinte în ultimele luni, pentru a protesta împotriva coloniei neautorizate Eviatar, situată în apropiere. „În cursul ultimelor ore, proteste au fost declanşate în apropierea postului din Givat Eviatar, la sud de Nablus, în Cisiordania. Sute de palestinieni au aruncat cu pietre asupra soldaţilor israelieni, care au ripostat cu mijloace antirevoltă„, a transmis armata israeliană.

Semiluna Roşie palestiniană a informat despre existenţa a 146 de răniţi printre manifestanţi, inclusiv nouă atinşi de gloanţe reale, 34 loviţi de gloanţe de cauciuc şi peste 80 afectaţi de gaze lacrimogene. Armata a confirmat doi răniţi uşor în rândurile sale, aceştia fiind spitalizaţi.

Colonişti israelieni s-au instalat la începutul lunii mai pe o colină în apropiere de Nablus cu scopul de a înfiinţa colonia Eviatar, fără să fi obţinut autorizaţia guvernului israelian. După mai multe săptămâni de ciocniri şi tensiuni, un acord a intervenit cu coloniştii din Eviatar care au evacuat locurile, dar lăsându-şi în urmă case şi mobile, timp în care Ministerul israelian al Apărării a trecut în revistă drepturile de proprietate asupra terenurilor cu scopul de a decide dacă ele pot fi considerate ca israeliene.

Citeşte şi Război în Israel, atac cu 1000 de rachete. S-a decretat stare de urgenţă în zonă, reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Dacă ministerul ia o decizie în favoarea coloniştilor, aceştia vor fi autorizaţi să se implanteze în mod durabil. În aşteptarea hotărârii, armata israeliană îşi menţine prezenţa în zonă.

Acordul încheiat cu coloniştii a fost respins de primarul Beitei, care a afirmat că „confruntările şi manifestaţiile vor continua” atât timp cât israelienii „vor rămâne pe pământurile noastre”.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel şi toate coloniile israeliene care se află acolo sunt considerate ilegale din punct de vedere al dreptului internaţional. Peste 470.000 de persoane trăiesc în prezent în coloniile israeliene din Cisiordania.

Citeşte şi Teroare pentru românii din Israel. Confruntările cu palestinienii se extind şi în Cisiordania. Patru palestinieni au fost ucişi


loading...