Violenţe interetnice în China. Șaisprezece persoane, inclusiv doi polițiști din Xinjiang, au murit

Șaisprezece persoane, inclusiv doi polițiști, au fost ucise în cursul unei operațiuni a forțelor de ordine efectuate în regiunea chineză Xinjiang, a anunțat luni presa oficială, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
16 dec. 2013, 07:19
Violenţe interetnice în China. Șaisprezece persoane, inclusiv doi polițiști din Xinjiang, au murit

Polițiștii, care au venit să aresteze suspecți în regiunea Kashgar, au fost atacați duminică de către ”huligani” înarmați cu explozivi și cuțite, a precizat site-ul Tianshannet, controlat de către autoritățile locale. Paisprezece dintre atacatori au fost uciși prin împușcare, a precizat site-ul.

Regiunea autonomă Xinjiang este afectată frecvent de tulburări din cauza tensiunilor puternice dintre etnicii han, majoritari în China, și uiguri, musulmani turcofoni. Autoritățile acuză activiștii uiguri, în mod invariabil, de ”terorism”.

Pe 28 octombrie, Beijingul a fost teatrul, potrivit poliției, unui atentat comis de către extremiști veniți din Xinjiang, scrie Mediafax.

Potrivit versiunii oficiale, trei uiguri membri ai aceleiași familii au comis, cu o mașină încărcată cu bidoane de benzină, un atac sinucigaș la intrarea în Orașul Interzis, soldat cu alți doi morți și aproximativ 40 de răniți. Autoritățile și-au sporit controlul asupra provinciei Xinjiang în urma acestui atac.