Violenţele din Odesa: Parchetul ucrainean ACUZĂ POLIŢIA de CARNAGIU

În timp ce în Ucraina a intrat în vigoare doliul naţional de două zile - duminică şi luni, în memoria victimelor confruntărilor sângeroase de la Odesa, soldate cu 46 de morţi şi peste 125 de răniţi, se caută cu frenezie vinovaţii pentru cele întâmplate, fiecare tabără dând vina una pe cealaltă.

RomaniaTV.net
04 mai 2014, 07:39

Procurorul regiunii Odesa, Igor Borşuleak, a declarat sâmbătă, în direct, la postul de televiziune ucrainean TSN, că biroul său a declanşat o anchetă penală împotriva poliţiei din oraşul-port, care, potrivit acestuia, a permis violenţele în masă de vineri din centrul oraşului, informează agenţia de presă RIA Novosti.

„Sunt convins că, printr-o acţiune fermă şi la timp din partea poliţiei şi a serviciilor de urgenţă, puteau fi evitate pierderile de vieţi omeneşti. Biroul procurorului a deschis încă de ieri (vineri) o anchetă penală pentru activitatea necorespunzătoare din partea forţelor de ordine, ceea ce a condus la consecinţe deosebit de grave”, a afirmat procurorul citat, potrivit Agerpres.

În legătură cu evenimentele sângeroase din Odesa de la 2 mai, a fost demis şeful poliţiei regionale Piotr Luţiuk, împotriva căruia a fost de asemenea declanşată o anchetă internă. Luţiuk susţine, în apărarea sa, că a cerut puterii centrale de la Kiev să recheme din Odesa membrii Pravîi Sector (Sectorul de dreapta), mişcare naţionalistă de extrema-dreaptă care instalase puncte de control la ieşirea din oraş şi favoriza escaladarea tensiunilor, locuitorii Odesei fiind divizaţi, ca în multe regiuni din Ucraina, între susţinători ai noii puteri şi simpatizanţi proruşi, adepţi ai federalizării ţării.

Poliţia susţine că a primit ordin să se retragă

Pe de altă parte, poliţia se apără şi susţine că, în timpul confruntărilor din centrul Odesei şi a incendiului de la Casa Sindicatelor, a primit ordin să-şi retragă unităţile din teatrul violenţelor, pentru că la acestea ar fi participat luptători îmbrăcaţi în civil şi combatanţi din trupele speciale ‘Ştorm’ şi ‘Vostok’, subordonate Ministerului ucrainean de Interne. Cel puţin aşa a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru RIA Novosti, un ofiţer de rang înalt din cadrul poliţiei din Odesa.

„La violenţele împotriva simpatizanţilor proruşi din Odesa au participat combatanţi din trupele speciale ‘Ştorm’ şi ‘Vostok’, dislocate la Dniepropetrovsk şi Odesa. Acestea au fost completate cu membri ai unor organizaţii naţionaliste”, a afirmat interlocutorul agenţiei ruse de presă, indicând că aşa se explică pasivitatea poliţiei, care în toiul evenimentelor ar fi primit ordin să se retragă.

Mai multe sute de locuitori ai Odesei au blocat sâmbătă clădirea poliţiei regionale, în semn de indignare faţă de pasivitatea poliţiei în timpul confruntărilor de vineri între simpatizanţi ai federalizării şi susţinători ai actualei puteri de la Kiev. Aceştia au cerut demisia guvernatorului Vladimir Nemirovski, recent numit de noile autorităţi, strigând:’Nemirovski eşti un asasin!’

Citeşte şi AVERTISMENT către Ucraina şi Rusia: Restauraţi ordinea în Odesa!

Zeci de persoane au depus flori în faţa Casei Sindicatelor în memoria celor care au pierit în incendiul din această clădire, incendiu care ar fi fost provocat, potrivit uneia dintre versiuni, de ultraşii radicali, membri sau simpatizanţi ai formaţiunilor naţionaliste de extrema-dreaptă, relatează ITAR-TASS. Mai multe femei în vârstă s-au apropiat de poliţiştii care asigurau paza imobilului şi i-au lovit cu buchete de liliac peste faţă, strigându-le: ‘Să vă fie ruşine!’, scrie Agerpres.

Iniţial, autorităţile de la Kiev au dat vina pe FSB şi pe GRU – cele două cele mai importante agenţii de informaţii ale Moscovei – pentru evenimentele de la Odesa, iar ulterior şi-au schimbat varianta, invocând anturajul fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Faptul că toţi cei care au pierit în incendiul de la Casa Sindicatelor au fost simpatizanţi proruşi vorbeşte de la sine despre cine au fost autorii incendiului, scrie media rusă, apropiată Kremlinului.

Mai târziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că în evenimente au fost implicate formaţiuni armate ilegale din Transnistria, coordonate de o grupare subversivă din Federaţia Rusă.

De evenimentele sângeroase au profitat unii politicieni ucraineni, aflaţi în campania electorală. Printre aceştia s-a numărat şi fostul premier Iulia Timoşenko, ale cărei declaraţii au venit în sprijinul ultraşilor radicali, care, a spus ea, ‘au apărat clădirile administrative’. Un alt candidat la prezidenţiale, considerat principalul favorit, Piotr Poroşenko, a donat sânge pentru cei răniţi.