Violenţele iau amploare în Egipt. Un lider al Hamas susţine armata

Violenţele iau amploare în Egipt. Elicoptere armatei au lansat rachete asupra unui grup de presupuşi militanţi islamişti dintr-un sat din Peninsula Sinai.

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 20:21
Violenţele iau amploare în Egipt. Un lider al Hamas susţine armata

Premierul egiptean a declarat într-o conferinţă de presă că o operaţiune militară de amploare este în curs în Sinai. El a precizat că un important lider al Hamas şi-a exprimat susţinerea pentru eforturile armatei.

Circa 20 de oameni au fost ucişi, au declarat surse din serviciile de securitate. Câteva ore mai târziu, mai multe tancuri au ajuns în zonă.

„De fapt, operaţiunea a fost lansată în urmă cu câteva zile, cu un prim pas iniţial, adică răspândirea forţelor pentru a strânge informaţii. Iar apoi, noaptea trecută, a început cu adevărat. Iar acum operaţiunile continuă”, a declarat premierul egiptean Hisham Kandil.

Acţiunile au intervenit după ce, în cursul nopţii, oameni înarmaţi au atacat mai multe puncte de control dintr-un oraş din Sinai. Iar duminică, 16 grăniceri egipteni au fost ucişi în zonă. După aceste incidente, preşedintele i-a demis pe şeful serviciilor naţionale de informaţii, pe guvernatorul provinciei unde au avut loc şi alţi înalţi oficiali.

„Mohamed Raafat Abdul Wahed Al-Shahata este numit în funcţia de şef al Agenţiei Generale de Informaţii. Generalul Mourad Mohamed Mowafi este trecut în rezervă începând de astăzi. Guvernatorul Sinaiului de Nord demisionează”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Yasser Ali.

Intensificarea violenţelor în Sinai este un test de credibilitate pentru noul guvern. Israelul vrea o consolidare a securităţii în peninsulă, dar nu printr-o suplimentare a trupelor egiptene în apropiere de graniţa sa.