Violeta Alexandru, anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă cu plata pensiilor şi a salariilor în plină pandemie de coronavirus

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut, luni seară, la România TV noi precizări referitoare la plata pensiilor şi a salariilor, în contextul pandemiei de coronavirus. 

RomaniaTV.net
23 mart. 2020, 16:47
Violeta Alexandru, anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă cu plata pensiilor şi a salariilor în plină pandemie de coronavirus

„Nu am niciun element care să inducă îngrijorarea populaţiei cu privire la plata pensiilor. Sunt bani prevăzuţi în buget pentru plata pensiilor. La fel şi pentru salarii”, a spus Violeta Alexandru la România TV.

În ceea ce priveşte dosarele de recalculare a pensiilor, ministrul Muncii i-a asigurat pe pensionari că angajaţii caselor de pensii lucrează în continuare pentru procesarea documentelor depuse.

„Angajaţii de la casele de pensii nu au niciun motiv să întârzie activitatea. S-au luat nişte măsuri privind limitarea directă a contactului cu pensionarii, măsuri organizatorice care sa ofere protectie, dar nu inseamna ca nu se lucreaza pentru procesarea documentelor depuse de pensionari. Nu aman acest moment, am cerut preşedintelui Casei de Pensii sa se asigure ca nu sunt intarzieri. Fiecare e la locul lui de munca si intelege ca noi cei cu funcţii publcie îi servim pe cei pentru care lucram cu seriozitate”, a mai spus Violeta Alexandru. 

Referitor la majorarea pensiilor prevăzută pentru luna septembrie, ea a subliniat că nu are nicio informaţie legată de imposibilitatea de a acoperi prevederile în vigoare legate de plata pensiilor.

Întrebată dacă nu se pune problema ca şi la stat să se reducă activitatea, Violeta Alexandru a răspuns că a cerut celor din minister şi din instituţiilor coordonate să arate flexibilitate, dar a atras atenţia că, din punctul său de vedere, cei din instituţiile publice „trebuie să fie ultimii care închid”.

„Nu sunt absurdă. Am cerut celor care gestionează resursele umane în minister, respectiv instituţiilor din coordonarea ministerului să discute cu toţi angajaţii şi, acolo unde se impune, unde se poate lucra de la distanţă, să dovedească flexibilitate şi înţelegere faţă de colegi. Cu toate acestea, eu mi-am exprimat public punctul de vedere. Eu cred că atunci când românii au nevoie de noi, cei din instituţii, noi trebuie să fim ultimii care închidem. Nu se poate închide România. Oamenii trebuie să ştie că în instituţiile publice există o permanenţă în activitate şi că există funcţionari, respectiv angajaţi, care sunt la serviciu şi rezolvă lucrurile chiar şi în aceste situaţii.

Repet, nu sunt un om absurd, sunt situaţii care necesită o adaptare a programului de lucru, respectiv există disponibilitate pentru ca acolo unde se poate să se desfăşoare activitatea de la domiciliu, dar acest lucru nu înseamnă să închidem instituţiile publice pentru că sunt tot felul de nevoi care trebuie rezolvate şi în această perioadă şi a le amâna pentru săptămâna viitoare, pentru luna viitoare, în unele situaţii fiind, de altminteri, imposibil, cum ar fi calcularea şi recalcularea pensiilor, înseamnă să mutăm problemele de pe o zi pe alta şi nu le rezolvă nimeni. Ba, mai mult, văduvim oamenii de nişte drepturi, când nu avem cum să facem aşa ceva din perspectiva noastră de angajaţi în sistemul public”, a precizat Violeta Alexandru la România TV.

Citeşte şi Olguţa Vasilescu (PSD) o acuză pe Violeta Alexandru de fake news: „Noroc că economia n-a reacţionat aşa cum a citit Violeta în stele