Violeta Alexandru, despre plata pensiilor în plină pandemie de coronavirus. „Nu se pune problema să nu respectăm legislaţia”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a dat asigurări, marţi, la România TV, că plata pensiilor şi a salariilor nu este pusă în pericol pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus. Ea a explicat că prioritatea Guvernului în momentul de faţă este de a asigura fondurile necesare pentru sistemul de sănătate, precum şi pentru domeniile afectate din cauza epidemiei de COVID-19. 

RomaniaTV.net
17 mart. 2020, 17:31
Violeta Alexandru, despre plata pensiilor în plină pandemie de coronavirus. „Nu se pune problema să nu respectăm legislaţia”

Întrebată de jurnalista Lili Ruse dacă criza generată de epidemia de coronavirus pune în pericol plata pensiilor şi a salariilor, Violeta Alexandru a explicat că există fonduri în acest sens.

„Sunt bani în buget şi nu se pune problema să nu respectăm legislaţia (…) Nu trebuie să se îngrijoreze pensionarii că nu ne vom respecta obligaţiile”, a declarat ministrul Muncii la România TV.

Violeta Alexandru a afirmat că, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus, „s-au făcut investiţii la Poştă pentru ca poştaşii să fie dotaţi corespunzător” în aşa fel încât sănătatea pensionarilor să nu fie pusă în pericol. De asemenea, ministrul Muncii a explicat că Guvernul este în consultări cu reprezentanţii băncilor pentru ca pensiile să fie transferate pe carduri chiar şi înainte de termen.

Ministrul Muncii, despre măsurile de sprijinire a companiilor afectate de epidemia de coronavirus

Violeta Alexandru a declarat la România TV că Guvernul s-a consultat astăzi cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor pentru a veni în sprijinul companiilor afectate din cauza crizei generate de epidemia de COVID-19.

„Am avut mai multe consultări cu aceştia. Lucrăm la fundamentarea unor decizii care să le permită acestor oameni să nu îşi piardă angajaţii. Vrem să îi ajutăm să îşi piardă angajaţii. Încercăm să venim cu câteva măsuri în sprijinul lor”, a menţionat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că este vorba despre o primă intervenţie a Guvernului pentru a aloca „fonduri care să le permită IMM-urilor să îşi continue activitatea”.

„Sunt necesare în continuare fonduri pentru sistemul de sănătate. Pe lângă sprijinul pe care-l primim de la partenerii europeni, sunt soluţii pe care le-am identificat în sprijinul sistemului sanitar. Facem tot ce este omeneşte posibil să ajutăm companiile să-şi continue activitatea. Ţinem foarte mult ca economia să nu afectată”, a spus Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru, despre intrarea în şomaj tehnic a angajaţilor mai multor firme

„Tot ce înseamnă evidenţa contractelor de muncă. Sunt implicată în a comunica cu patronatele, angajatorii pentru a-i sprijini să continue activitatea de la flexibilitatea programului de lucru, la posibilitatea de a lucra de acasă”, a spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru, explicaţii despre purtarea măştii de protecţie şi a vizetei

Ministrul Muncii a confirmat la România TV că testul pentru coronavirus este negativ.

„Nu îmi este teamă. Testul meu este negativ. Nu am intrat în contact cu senatorul despre se vorbeşte în spaţiul public. Sunt un om atent. Pentru a nu exista niciun risc îmi iau măsuri de precauţie pentru ca toţi cei care intră în contact cu mine să se simtă confortabil”, a explicat ministrul Municii.

Violeta Alexandru, cu mască de protecţie şi vizetă la videoconferinţa despre gestionarea epidemiei de coronavirus