Violeta Alexandru, despre schimbările de pe piaţa muncii după pandemie: „Orice tentativă de a rebirocratiza va fi aspru sancţionată”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a postat, luni, un mesaj pe Facebook, în care vorbeşte despre schimbările pe piaţa muncii din România pe timp de pandemie, dar şi despre cum va arăta aceasta la sfârşitul pandemiei. Ea spune că reîntoarcerea la birocraţie nu va mai fi posibilă, scrie news.ro.
Romania TV
20 apr. 2020, 15:33
Violeta Alexandru, despre schimbările de pe piaţa muncii după pandemie:

Ministrul Muncii spune că Guvernul şi preşedintele ţării au fost lăsaţi singuri să gestioneze criza: ”Cu alte cuvinte, unii cu munca, alţii cu obiective electorale clare. În politică, până se termină calculele de făcut, poate trece criza”.

Violeta Alexandru este de părere că, după trecerea crizei, ”cele mai multe oportunităţi le vor avea cei care au dovedit că se pot adapta şi cei care au abilităţi în a folosi tehnologia nu numai în comunicarea internă cât mai ales în furnizarea serviciilor„.

Ministrul Muncii subliniază importanţa muncii desfăşurate cu forme legale. Aceasta arată că cei care muncesc la negru sau la gri nu pot beneficia de sprijin atunci când au nevoie: „Pe termen mediu sau lung, vei ajunge într-un punct în care, în loc să ai o bătrâneţe liniştită, primeşti o pensie mult prea mică faţă de cât ai nevoie. Voi încuraja prin tot ceea ce pot pe cei care muncesc şi pe cei care vor să muncească şi mai serios, după criză”.

Citeşte şi Violeta Alexandru: Nu voi lua niciodată o măsură pentru a pune o piedică celor care vor să muncească oriunde în Europa

Ministrul Muncii preconizează că românii vor respinge orice tendinţă de a readuce birocraţia în relaţia instituţii/autorităţi – cetăţeni.

Cine crede că, după criză, va putea impune bariere administrative noi sau le va putea reînvia pe cele dinainte, se înşeală. Înainte de criză, debirocratizarea se studia şi se prezenta la conferinţe. Acum am văzut că se poate. Orice tentativă de a rebirocratiza va fi aspru sancţionată. Inclusiv în alegeri, tehnologia şi distanţarea socială va genera schimbări; numărul cererilor de vot prin corespondenţă va creşte şi posibil să votăm în mai multe zile”, a mai scris ministrul pe Facebook.

Referitor la firme, ministrul Muncii spune că acestea vor renunţa la procesele decizionale lente şi vor încerca să fie mai pragmatice şi mai eficiente.

Văd şi oportunităţi care vor duce la creşterea calităţii serviciilor – se va evita aprovizionarea de la un singur furnizor. Tot pe acest subiect, uitându-mă şi la derularea programului de sprijin Şomaj tehnic, aş spune că văd o tendinţă a companiilor de prezervare a lichidităţilor prin accesarea oricăror scheme de ajutor de la stat. Nu comentez asupra strategiei acestora, constat că există o tendinţă de securizare a resurselor existente. Sprijinul statului oferit în această perioadă, prin şomaj tehnic, prin garanţii credite, trebuie completat de un sprijin mai pronunţat din comunităţi, pentru nevoile acestora, nevoi care vor trebui reevaluate printr-un dialog cu toate părţile interesate. Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităţilor neguvernamentale, a fost firav. Am văzut puţine comunităţi mobilizate, punând laolaltă resurse şi dorinţa de a lupta împreună. În multe cazuri s-a optat exclusiv pentru accesarea măsurilor de sprijin oferite de Guvern”, remarcă Violeta Alexandru.

Citeşte şi Lia Olguţa Vasilescu, atac dur la adresa ministrului Muncii: „De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”

Violeta Alexandru îşi exprimă speranţa ca cei care au lucrat la stat, în această perioadă, să fi simţit importanţa ajutorului pe care l-au dat oamenilor aflaţi în nevoie.

Până la urmă, medici, poliţişti, angajaţii din sistemul public (cei care nu au fugit în faţa greutăţilor, am mai avut şi aşa ceva!) trebuie să fi simţit importanţa ajutorului dat oamenilor în nevoie – o funcţie a sistemului public care se atrofiase. Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat şi sacrificiile prin care acesta trece. El este cel care va reporni motoarele economiei. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: până în acest punct, Guvernul, alături de preşedintele Iohannis, au gestionat singuri criza. Eu, personal, am comunicat, cât am putut, cu câţiva reprezentanţi ai altor partide, sunt convinsă şi alţi colegi au făcut la fel, dar adevărul este că Guvernul a fost lăsat singur să gestioneze şi, eventual, să încaseze. Cu alte cuvinte, unii cu munca, alţii cu obiective electorale clare”, mai afirmă ministrul Muncii.

În final, ministrul Muncii observă că pandemia a scos la iveală multe categorii vulnerabile care au nevoie disperată de ajutor. Ajutor care nu constă exclusiv în bani: ”Ajutorul pentru aceste categorii nu se rezumă la bani. Pentru mine, lipsa posibilităţii, astăzi, de a veni, de exemplu, în sprijinul familiilor monoparentale, în afara punerii la dispoziţie a unor fonduri pentru a le suplimenta veniturile în această perioadă grea, a fost cea mai grea încercare. În condiţiile în care nici din comunitate nu a venit un sprijin real. Nu rezolvăm lucrurile prin izolare internaţională. Cei care speculează starea de fapt pentru a sugera închiderea graniţelor României sunt de-a dreptul periculoşi. Da, măsuri de prevenţie şi protecţie, dar nu izolare. Atenţie la aceste discursuri, aparent prind bine, dar efectele lor sunt dezastruoase pe termen mediu şi lung”.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea