Viorica Dăncilă: Vom adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Reacţia sindicatelor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi a afirmat că acest proiect va aduce "ordine în administraţie".

12 iun. 2019, 08:36
Viorica Dăncilă: Vom adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Reacţia sindicatelor

UPDATE: Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită prim ministrului Viorica Dăncilă să renunţe la intenţia de promovare prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ şi să demareze consultările cu organizaţiile sindicale reprezentative din domeniu, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

„Având în vedere intenţia Guvernului României de a adopta Ordonanţa de Urgenţă privind Codul administrativ, luând în considerare recentul aviz negativ al Consiliului Economic şi Social pe marginea acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, în conformitate cu angajamentele Guvernului României de a promova dialogul social real, constructiv, cu rezultate benefice pentru întreaga societate, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vă solicită, încă odată, să renunţaţi de îndată la intenţia de promovare a Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi să susţineţi demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative din sectorul de activitate administraţie publică, iar după finalizarea procedurilor de consultare, adoptarea acestuia sub formă de lege, în urma dezbaterii articolelor în Parlamentul României”, se menţionează în adresa transmisă premierului.

FNSA menţionează că nu este împotriva adoptării Codului administrativ care, eventual, poate să cuprindă şi un Cod privind procedura administrativă.

„Însă, un demers de asemenea importanţă şi complexitate are nevoie de expertiza şi contribuţia tuturor partenerilor sociali, iar adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe şi îngrădeşte dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social instituţionalizat, în adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită”, spun sindicaliştii.

„Un Cod administrativ este aşteptat de foarte mulţi ani, s-au făcut paşi importanţi, acest Cod a fost dezbătut în Parlament, noi am preluat ceea ce a fost votat în Parlament şi ştim că acest Cod administrativ ar aduce ordine în administraţie. Vorbea domnul Teodorovici de problemele pe care le întâmpinăm în administraţia publică. Un Cod administrativ, care poate nu este perfect, poate mai trebuie modificat în anumite puncte, ar duce această ordine în sistemul administrativ. Vom vedea ceea ce a obiectat CES, este un aviz consultativ, dar vrem să vedem ce anume a obiectat ca să răspundem acestor obiecţii. Vom merge la următorul CES şi îi vom chema pe cei care sunt direct interesaţi de Codul administrativ, cei care lucrează în administraţie, primarii, preşedinţi de consilii judeţene, toţi cei care şi-au dorit de atâta timp acest Cod administrativ. Din punctul meu de vedere, răspunzând acestor observaţii, eu cred că Codul administrativ trebuie adoptat, trebuie să avem o discuţie atât cu reprezentanţii sindicatelor din CES, dar şi cu cei care sunt beneficiarii Codului şi îl vom adopta prin ordonanţă de urgenţă”, a spus premierul la dezbaterea „Upgrade România: marile proiecte de investiţii în 2019”.

Ea a adăugat că trebuie dus la bun sfârşit ceea ce a promis şi că ar fi nevoie de „puţin consens” şi un dialog constructiv pentru a putea pune în aplicare proiecte importante pentru ţară.

Pensiile speciale ale primarilor, menţinute după modificările aduse Codului Administrativ