Virgil Musta, despre elevii care aleg cursurile online de teama COVID: „Avem dreptul de a ne hotărî soarta şi riscurile”

Conform unei statistici a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, 623 de elevi din judeţ fac şcoala online de teama infectării cu coronavirus, dar şi pentru că au acasă persoane cu boli cronice. În timp ce alţi 359 de elevi fac cursuri online din cauza temerilor sau prejudecăţilor. Mai exact, aproximativ 1.000 de elevi fac ore online de teamă contaminării sau a persoanelor dragi.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 17:57
Virgil Musta, despre elevii care aleg cursurile online de teama COVID: „Avem dreptul de a ne hotărî soarta şi riscurile”

Doctorul Virgil Musta a făcut apel ca elevii care au persoane vulnerabile în familie sau care fac parte din grupele de risc să opteze pentru cursurile online. În prezent, medicul se bucură că mesajul i-a fost ascultat.

Citeşte şi: Virgil Musta, avertisment îngrijorător: „Secţiile ATI sunt pline. Vom ajunge în situaţia Italiei, unde pacienţii mureau la domiciliu”

„Eu cred că un prim obiectiv este să salvăm oamenii apropiaţi nouă, pe cei cu factori de risc. Şi dacă ţi-e frică şi poate nu ai o comorbiditate atât de importantă este la fel de important să te menajezi şi din punct de vedere psihic, pentru că există riscul să dezvolţi o patologie severă şi în acest sens. Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online, cel puţin pentru o perioadă de timp până vedem ce se întâmplă, până mai tragem concluzii, poate până când numărul de cazuri din comunitate scade. Pe de altă parte, avem şi un avantaj. Spaţiile sunt mai aerisite, ceea ce creează premisele unei distanţări sociale la nivelul clasei, un alt element important în prevenirea bolii”, a declarat Virgil Musta.

Coordonatorul secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara susţine că nu este normal ca şcolile să oblige elevii să meargă la cursuri dacă aceştia aleg orele online.

„Eu cred că se exagerează. Am înţeles că sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine. Omul trebuie respectat. Teama lui, frica lui poate fi justificată şi până nu avem nişte criterii foarte clare ca să vedem ce se întâmplă, fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea optării şi să nu intervenim foarte mult din exterior. Cred că avem acest drept, cel puţin în această perioadă, de a ne hotărî soarta şi riscurile”, a mai declarat doctorul Musta.