Virgil Musta: „Riscăm să ne confruntăm cu noi restricţii”

Medicul de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara anunţă că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze.

22 iun. 2021, 15:29
Virgil Musta: „Riscăm să ne confruntăm cu noi restricţii”

Virgil Musta avertizează românii că retricţiile s-ar putea întoarce din toamnă. Românii care au crezut că prin vaccinare scapă de restricții sau își reduc riscul de infectare cu coronavirus s-au înșelat . Medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara anunță că riscăm să ne confruntăm cu noi restricții dacă tuplina delta a coronavirus va căpăta amploare și în România.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină s eva transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri.

Delta, varianta contagioasă a Covid-19 este cea mai rapidă şi puternică de până acum şi îi va ataca pe cei mai vulnerabili
Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare.

Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a declarat Virgil Musta.

Gheorghiţă: Varianta Delta a tulpinii virale Sars-COV-2 are toate caracteristicile să devină dominantă 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, este clară, menţionând că este foarte probabil ca varianta Delta a coronavirusului să devină dominantă.

“Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea repet prin fiecare localitate în parte pentru că perspectiva unui noi val de îmbolnăviri în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale Sars-COV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă şi din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare a tuturor oamenilor care evident îşi doresc să se vaccineze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Andrei Baciu: Vaccinurile ne protejează şi de noile variante ale tulpinii SARS-COV-2