Virgil Musta, despre posibilitatea infectării cu coronavirus de la aerul condiţionat: "Există acest risc. Cred că aici este cheia"

Publicat: Luni, 06 Iulie 2020 18:38 // Actualizat: Luni, 06 Iulie 2020 18:38 // Sursa: romaniatv.net

Într-o scrisoare adresată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 239 de cercetători au ajuns la concluzia că virusul rămâne în aer, în particule mici, cum ar fi cele expirate de o persoană infectată. Prin acest mod se pot infecta rapid şi alte persoane. Medicul român, Virgil Musta, e explicat care sunt cele mai periculoase spaţii închise, dar şi în ce măsură se pot infecta oamenii de la aerul condiţionat.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, susţine că cea mai intensă transmitere este atunci când o persoană se află o distanţă de sub un metru de o persoană contaminată, cu atât mai mult dacă persoană tuşeşte sau strănută. O altă cale de transmitere este prin suprafeţe, prin mâna murdară dusă la nas sau la gură.

Citeşte şi: Medicul Virgil Musta, perspective sumbre asupra evoluţiei epidemiei de COVID: "Ne aşteptam să crească numărul de cazuri, dar nu aşa"

"Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc", a spus luni, la Digi24, dr. Virgil Musta, comentând scrisoarea celor 239 de cercetători adresată OMS.

"Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți", a adăugat dr. Virgil Musta.

Conform medicului, cele mai periculoase spaţii închise sunt cele din mijloacele de transport în comun. Mai exact, dacă spaţiul este aglomerat, atunci acesta prezintă un factor important de transmitere.

„Eu cred că de fapt, în fiecare loc, dacă este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui măsuri ca să se diminueze la maximum riscul de contaminare. De fapt, cred că aici este cheia. Fiecare activitate poate fi desfășurată, dar în anumite condiții. Și aici e rolul managementului societății respective sau a celui care conduce activitatea să evalueze riscurile și să vadă ce măsuri trebuie luate ca să diminueze riscul la maximum", a explicat Virgil Musta la Digi24.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aer conditionat coronavirus medic Romania scrisoare Virgil Musta
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
12 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H