Virgil Musta: „Este esenţial să respectăm în continuare trei măsuri simple”

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara a atras atenţia că pericolul nu a trecut, deşi este greu de crezut, iar oamenii ar trebui să respecte, cu stricteţe, trei măsuri importante: evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştii în spaţiile închise şi spălarea mâinilor, cât mai des. 

RomaniaTV.net
29 iun. 2020, 05:47
Virgil Musta: „Este esenţial să respectăm în continuare trei măsuri simple”

Medicul Virgil Musta a spus că datoria sa de doctor este atât să trateze pacienţii, cât şi să spună oamenilor cum să se ferească de acest virus.

„Respectaţi 3 măsuri simple, vă rog! Pentru cei dintre d-voastră care nu au legătură directă cu sistemul medical sau nu au trecut personal prin experienţa Covid şi poate nici nu cunosc persoane care să se fi îmbolnăvit de Covid-19, probabil e mai greu de crezut acum pericolul care încă ne paşte. Chiar dacă la nivel mondial tocmai s-au depăşit 10.000.000 de persoane contaminate oficial (probabil de încă de 10 ori în realitate, adică 100 de milioane de oameni) şi 500.000 de persoane decedate care au avut şi Covid-19… chiar dacă am avut la începutul pandemiei experienţele concrete ale Italiei, Spaniei şi a altor ţări importante unde oamenii mureau că nu mai aveau loc în spitale… chiar dacă acum centrul pandemiei este în Brazilia şi India, unde se înregistrează peste 10.000 de cazuri pe zi… chiar daca SUA tocmai a depăşit 2,5 milioane de cazuri…chiar dacă în Europa a reînceput creşterea alarmantă a numărului de persoane infectate în mai multe ţări, printre care Bulgaria, Serbia, Cehia… chiar dacă la noi în ţară în ultimile zile avem un numar de persoane contaminate asemănător cu cel de la varful pandemiei şi creşte numărul celor internaţi la ATI… chiar dacă există numeroase mărturii directe fie ale persoanelor care au trecut prin forme severe ale bolii, fie mărturii ale medicilor care se confruntă direct cu evoluţia imprevizibilă a bolii… TOT NU ESTE DE AJUNS PENTRU UNII SĂ ÎNŢELEAGĂ CĂ ESTE ESENŢIAL SĂ RESPECTĂM ÎN CONTINUARE 3 MĂSURI SIMPLE, DAR CARE NE POT SALVA PE NOI SAU PE CEI DIN JURUL NOSTRU CARE POATE CĂ NU SUNT ATÂT DE NOROCOŞI ÎNCÂT SĂ FACĂ DOAR FORME UŞOARE: să evităm locurile aglomerate, să purtăm masca în spaţiile închise, să ne spălăm des mâinile”, a scris medicul Virgil Musta pe Facebook, duminică seara.

Citeşte şi: Virgil Musta, despre al doilea val al pandemiei: Este deja prezent în anumite zone. Să nu „ne relaxăm” cu mai multe restricţii

Virgil Musta face apel la oameni să nu creadă zvonurile şi în continuare să se informeze din surse sigure, dar mai ales să respecte regulile.

„Am văzut şi am tratat până acum împreună cu colegii mei multe cazuri, de la cele mai uşoare, până la forme severe, am vazut oameni luptâdu-se din greu cu boala, deci nu vorbesc din auzite, ameninţarea este cât se poate de reală şi este esenţial să controlăm evoluţia pandemiei în fiecare zonă a ţării, în mod specific. Am datoria să vă atrag atenţia asupra pericolelor care ne aşteaptă, asupra capcanelor în care puteţi cădea dacă nu vă informaţi din surse sigure, dacă daţi crezare zvonurilor şi nu acţionaţi responsabil. Evaluaţi-vă corect riscurile, respectati regulile şi măsurile de precauţie şi vegheaţi ca şi alţii să le respecte, nu călătoriţi în zone roşii cu multe îmbolnăviri, evitaţi zonele aglomerate. Cu toţii ne dorim să putem petrece aceasta vară liniştiţi”, a mai scris doctorul pe Facebook.

Musta vorbeşte, în mesajul său, şi despre reîntoarcere la normalitate.

Citeşte şi: Doctor Virgil Musta: „Simptomele Covid-19 pot persista timp de şase luni”

„Toţi merităm reîntoarcerea la normalitate, la libertate, dar în contextul actual aceasta se poate realiza numai treptat, cu respectarea regulilor de catre toţi. Nu există zone ale ţării cu români mai buni sau mai răi, însă există acum anumite focare (nu doar în România), care trebuie rapid izolate şi corect gestionate. Este o responsabilitate comună, atât a fiecăruia dintre noi, cât şi a autorităţilor statului, pentru ca pandemia sa nu se extinda si sa fie tinuta sub control. Ştiu că este plictisitor să vorbim despre acest subiect pe o perioadă atât de lungă, mai ales acum când după izolare oamenii îşi doresc libertate, dar haideţi să nu uităm de …sănătate. Le putem avea pe amândouă, dacă rămâneţi la fel de responsabili cum aţi fost majoritatea covârşitoare dintre voi în prima parte a pandemiei şi nici nu ştiţi cât de mult a contat acest lucru pentru toată lumea. Am simţit că trebuie din nou să va spun toate aceste lucruri, tocmai pentru că am încredere în voi, simt că v-am avut aproape de mine şi de colegii mei în toată această perioadă în care am învăţat practic împreună cum să facem faţă cu bineşi ştiu că aşa va fi şi în continuare. Vă mulţumesc pentru înţelegere, pentru efort şi pentru responsabilitate! Numai împreună vom reuşi!”, şi-a încheiat mesajul doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.