Virgil Popescu, anunţ despre facturile umflate: „Facturile regularizate se emit şi pe viitor la trei luni”

Virgil Popescu a oferit explicaţii despre modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică.

29 sept. 2022, 08:31
Virgil Popescu, anunţ despre facturile umflate: „Facturile regularizate se emit şi pe viitor la trei luni”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, explică modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică, amintind că distribuitorii de energie sunt cei care citesc la trei luni contoarele. ”Dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract”, afirmă ministrul despre modul în care se aplică în prezent legislaţia.

Ministrul Energiei, despre cum se vor calcula facturile după noile reguli: ”Este destul de greu să emiți facturi personalizate pentru toată populația României”

”Să luăm regula generală: dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract. Acum, referinţa aceasta de 100 de kilowaţi, de 300 de kilowaţi, de mai mare de 300 de kilowaţi conform ordonanţei actuale se referă la media consumului pe anul trecut. Deci dacă am consumat anul trecut 100, 300 sau mai mult 300, aşa mi se va factura în lună până la regularizarea care se întâmplă, scrie în lege, la 1 februarie”, a explicat ministrul Energiei, miercuri seară, la Digi 24.

EXCLUSIV – Cum a rezolvat Dana Budeanu problema cu facturile uriaşe primite de părinţii ei: „Să nu mai faceţi niciodată asta!”

Virgil Popescu a precizat că, în cazul în care ordonanţa va fi modificată, în cazul consumatorilor care nu trimit autocitirea contoarelor care măsoară consumul de energie se va face estimare, iar după trei luni se va emite o factură de regularizare a consumului.

”Depinde acum ce variantă consideră Camera Deputaţilor că este mai bună”, a adăugat Popescu. Ministrul a spus că distribuitorii care nu au respectat obligaţia de a citi periodic contoarele ”au primit o groază de amenzi” de la ANRE, în condiţiile în care au existat distribuitori care au citit contoarele o dată pe an.