Virgil Popescu, despre o posibilă criză a alimentării cu gaze. „Un zvon pentru a creşte preţul pe bursă”

Ministrul desemnat al Energiei a declarat că nu există niciun risc referitor la alimentarea cu gaze la iarnă, catalogând acest lucru drept un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă.

24 nov. 2021, 16:31
Virgil Popescu, despre o posibilă criză a alimentării cu gaze. „Un zvon pentru a creşte preţul pe bursă”

Virgil Popescu a fost audiat miercuri de comisiile de specialitate din Parlament, unde a primit aviz favorabil. Întrebat dacă este posibil ca în această iarnă să avem probleme cu alimentarea cu gaze, ministrul desemnat al Energiei a spus că este vorba despre un zvon care „e reluat ca un laitmotiv”.

„Nu, nu există, am mai spus-o. Există un plan naţional de urgenţă, e aprobat de foarte mult timp, dar vreau să infirm categoric aceste zvonuri, cum a fost şi acela cu blackout-ul, văd că şi acesta e reluat ca un laitmotiv, că vor fi probleme în alimentarea cu gaze naturale.

Eu pot să văd doar interesul unora de a creşte preţul pe piaţă, pentru că e o bursă şi, ca orice bursă, este sensibilă. Am văzut o declaraţie a reglementatorului din Germania că amână avizarea Nord Stream 2 şi preţurile au crescut, la fel văd că cineva încearcă acest lucru şi în România”, a afirmat Virgil Popescu, conform Agerpres.

De altfel, ministrul desemnat al Energiei a precizat că programul de compensare a facturilor va fi analizat în ianuarie şi, dacă va fi cazul, în funcţie de tendinţa de preţuri în plan european, mondial, acest program va fi prelungit.

Citeşte şi: Oraşul care va avea primul metrou din lume alimentat cu energie solară. Se va întâmpla până la finalul anului 2021

Virgil Popescu, noi explicaţii despre plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică. „Este aprobată prin lege, nu prin norme”

De asemenea, Virgil Popescu a mai fost întrebat când vor fi publicate normele de aplicare a legii privind compensarea şi plafonarea facturilor, întrucât majoritatea furnizorilor au amânat facturarea până la publicarea acestor norme.

„Sunt două lucruri: plafonarea este aprobată prin lege, nu prin norme. Normele au plecat de la noi, de la Ministerul Energiei, vinerea trecută, au fost semnate de Ministerul Muncii şi sunt la Finanţe. Eu cred că astăzi – am discutat cu domnul ministru – vor fi semnate astăzi de Ministerul Finanţelor, pentru că au fost lucrate împreună şi am preluat observaţiile, cred că vor fi astăzi aprobate”, a susţinut liberalul.

El a afirmat că furnizorii nu ar trebui să aştepte normele pentru a emite facturi, întrucât normele se referă doar la procedura de decontare.

„Operatorii nu trimit facturile pe luna octombrie, iar luna noiembrie va fi facturată la începutul lunii decembrie, am tot spus acest lucru, am avut discuţii şi cu operatorii, le-am explicat că normele pleacă aşa, le-am spus că vom face o evaluare la începutul lunii ianuarie. Vor avea şi normele, sper că azi le va semna domnul ministrul şi vor fi publicate în Monitorul Oficial”, a continuat Virgil Popescu.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel s-a vaccinat împotriva COVID-19: Enoriaşii să asculte sfaturile medicilor

 


loading...
Partenerii noștri