Virgil Popescu, ministru interimar al Economiei: „Vom lansa Măsura 1 pentru IMM-uri probabil pe 18 octombrie”

Măsura 1 pentru IMM-uri va fi lansată probabil pe data de 18 octombrie, un anunţ în acest sens fiind deja pus pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a declarat, miercuri, Virgil Popescu, ministrul interimar de resort şi ministru al Energiei, la evenimentul de lansare a lucrării "Carta Albă a IMM-urilor din România".

29 sept. 2021, 14:07
Virgil Popescu, ministru interimar al Economiei: „Vom lansa Măsura 1 pentru IMM-uri probabil pe 18 octombrie”

În ceea ce priveşte Măsura 2, ministrul Virgil Popescu a precizat că acolo se pare că sunt nişte probleme cu plăţile, care au fost blocate din lipsă de fonduri.

„Am preluat interimar portofoliul de la Economie, Antreprenoriat şi Turism şi am început o radiografie a ceea ce s-a întâmplat acolo. Vestea bună este că vom lansa Măsura 1 pentru IMM-uri, acei până în 2.000 de euro pentru microîntreprinderi. Există o economie de bani acolo şi vom lansa măsura probabil pe 18 octombrie. Am pus deja un anunţ pe site că se va relua procedura de lansare.

Aţi văzut şi când am venit la dvs. la Consiliu (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – n. r.) Măsura 3 a fost mutată la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Eu sper să reuşim împreună să facem ajustări la ghid, în aşa fel încât să fie mai aplicat spre ceea ce îşi doresc IMM-urile decât spre a cheltui repede nişte bani fără să îşi atingă ţinta.

La Măsura 2 să ştiţi – şi nu mă feresc să o spun – se pare că avem nişte probleme. Am cerut în scris Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene să ne spună de ce nu sunt bani pentru toată Măsura, pentru că avem o legislaţie, avem o ordonanţă, o lege aprobată în Parlament, s-au mutat banii de pe Măsura 3, când a fost anulată, pe Măsura 2 şi s-au blocat plăţile la în jur de aproape 16.700 (IMM-uri – n. r.) şi mai sunt câteva mii de IMM-uri care ar trebui plătite.

Aş vrea să desluşim ceea ce s-a întâmplat acolo, pentru că dacă am hotărât şi s-a continuat ca toate IMM-urile care au depus pe Măsura 2 să primească banii nu este normal ca să se întâmple acest lucru”, a explicat Virgil Popescu.

De asemenea, se lucrează la măsura pentru HoReCa, unde vor începe curând plăţile şi se va relua programul pentru participarea companiilor la târguri şi expoziţii internaţionale.

„La măsura pentru turism, pentru HoReCa, se lucrează în evaluare. Acolo nu sunt probleme de finanţare. Vom da drumul curând la plăţi. Am discutat cu colegii de la proiecte de la IMM-uri, de la târguri şi expoziţii, şi ne uităm să vedem efectiv ce se mai poate face cu privire la participarea companiilor româneşti la expoziţii pentru internaţionalizarea lor. Nu am fost de acord cu oprirea programului de participare la expoziţii. Nu poţi să îşi vinzi produsele, nu poţi să fii activ dacă nu eşti prezent în târguri şi expoziţii. Sunt de acord că pot să existe deficienţe, sunt de acord că pot să fie probleme în realizarea unor participări, sunt de acord că nu ar trebui plătiţi bani decât pentru închirierea standurilor, pentru transportul mostrelor acolo, iar un întreprinzător, un om de afaceri, dacă doreşte să participe, sunt convins că are destule resurse financiare să-şi plătească avionul şi cazarea”, a subliniat ministrul.

În opinia sa, statul poate să ajute antreprenorii cu participarea la târguri, prin închirierea unor spaţii mai bine plasate sau prin încheierea de contracte directe cu organizatorii acelor târguri.

„Statul poate să-l ajute cu participarea la târguri, prin închirierea unui spaţiu mai bine plasat într-o zonă prin încheierea de contracte directe cu organizatorii acelor târguri pentru că se ştiu foarte clar unde sunt, se ştie ce e la Frankfurt, se ştie ce e la Istanbul, se ştie ce este la Paris, se ştie dinainte şi cred că ar trebui să fim şi noi foarte predictibili şi să încheiem din timp contracte multianuale pentru închirierea acelor spaţii.. Iar faptul că a fost pur şi simplu tăiat programul nu cred că a fost un lucru bun. Eu cred că trebuie regândit şi trebuie repus pe roate şi dacă mai sunt…până la sfârşitul anului să vedem şi ce buget mai avem disponibil la minister, eu sunt de principiu că ar trebui să îl continuăm”, a susţinut Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

El a dat asigurări că, în măsura în care sunt resurse financiare, se va da drumul la toate programele de la nivelul Ministerului Economiei care erau prinse în programul de guvernare.

Citeşte şi: ASF explică ce se întâmplă dacă poliţele RCA depăşesc nivelul tarifului de referinţă majorat cu 36%


loading...