ASF explică ce se întâmplă dacă poliţele RCA depăşesc nivelul tarifului de referinţă majorat cu 36%

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că în cazul în care poliţele RCA depăşesc nivelul tarifului de referinţă majorat cu 36 %, aceste poliţe vor fi redistribuite de către BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obţinut.

29 sept. 2021, 12:17
ASF explică ce se întâmplă dacă poliţele RCA depăşesc nivelul tarifului de referinţă majorat cu 36%

ASF explică ce se întâmplă dacă poliţele RCA depăşesc nivelul tarifului de referinţă majorat cu 36%. Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cazul în care poliţele RCA ofertate spre vânzare au valori care depăşesc nivelul tarifului de referinţă multiplicat cu 1,36 (adică majorat cu 36%), aceste poliţe vor fi redistribuite de către BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obţinut, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare.

ASF explică ce se întâmplă dacă poliţele RCA depăşesc nivelul tarifului de referinţă majorat cu 36%

Citeşte şi COD RUTIER 2021. Şoferii nu mai pot fi amendaţi pentru că nu au asupra lor poliţa RCA

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul în care poliţele RCA ofertate spre vânzare au valori care depăşesc nivelul tarifului de referinţă multiplicat cu 1,36 (adică majorat cu 36%), aceste poliţe vor fi redistribuite de către BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obţinut, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare”, anunţă ASF.

De exemplu, în cazul transportului de marfă, pentru un deţinător de camion ce depăşeşte gabaritul de 16 tone, care resimte în această perioadă o creştere semnificativă a tarifelor poliţelor RCA,  preţul maximal de vânzare stabilit prin procedeul enunţat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referinţă 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scăderi semnificative faţă de tariful maximal de vânzare.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară vine astfel în sprijinul unor categorii socio-profesionale care sunt afectate de preţurile de vânzare a poliţelor RCA, practicate în ultimele zile de firmele de asigurare. Precizăm că, în vederea aplicării acestui mod de calcul al tarifelor maximale pentru RCA, au fost consultate asociaţii de transportatori care au agreat această abordare ce va fi valabilă pentru perioada următoare”, mai arată ASF, potrivit News.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat tuturor intermediarilor în asigurări să informeze de îndată toţi clienţii asupra faptului că, dacă aceştia primesc de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul „N” – https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari faţă de tariful de referinţă, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt încadraţi în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienţi pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.

Citeşte şi Dezastru după scandalul City Insurance. Preţul poliţielor RCA s-a triplat! Transportatorii vor să iasă în stradă


loading...
Partenerii noștri