Virgil Popescu a răbufnit după atacurile privind plafonarea prețurilor: ”Nu cred că ordonanța de compensare din energie, avizată de ANRE, încalcă vreo directivă europeană. Restul sunt speculații”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că tot ce a propus Autoritatea Națională de Reglementare în Energie se regăsește în noua ordonanță de compensare a prețurilor din energie, iar textul acesteia a fost, de asemenea, avizat de ANRE.

02 sept. 2022, 19:19
Virgil Popescu a răbufnit după atacurile privind plafonarea prețurilor: ”Nu cred că ordonanța de compensare din energie, avizată de ANRE, încalcă vreo directivă europeană. Restul sunt speculații”

Virgil Popescu nu consideră că actul normativ aprobat joi de Guvern încalcă vreo directivă europeană, așa cum ar apărea în avizul transmis de Autoritate către Executiv înainte de aprobare.

„La toate discuțiile la care am participat eu și Autoritatea, n-am participat la unele, dar Autoritatea a participat. Tot ce a propus Autoritatea de Reglementare se găsește în ordonanță iar textul a fost avizat de ANRE. Restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie la Bruxelles o să prezint ceea ce am aprobat ieri în această ordonanță și care a intrat începând de ieri în vigoare. Modelul de impozitare al producătorilor nu e inventat de noi, ne-am inspirat din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost notificat la Comisia Europeană.

Chiar cifra de 450 de lei este una în jurul valorii de 90 de euro care se regăsește inclusiv în majoritatea tehnologiilor de producere a energiei electrice în Grecia. Nu vreau să intru în alte speculații. Eu cred că piața a fost perturbată, am spus că au fost tranzacții succesive pentru a crește prețurile artificial la energie iar această ordonanță pe care am aprobat-o inclusiv taxează foarte dur. ANRE are acum chiar pârghia să vadă acest lucru, cu 5% din cifra de afaceri pentru cei care face tranzacții succesive în scopul creșterii artificiale”, a declarat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a mai spus că guvernul poartă discuții referitoare la înființarea unei companii de stat pentru trading pe piața energiei.

„Au fost toți miniștrii la o discuție la masă, la finalizarea ordonanței, și am spus președintelui ANRE că ne gândim foarte mult să existe o companie a statului de trading în piața de energie. Este ușor să faci o companie, trebuie să ne gândim la oameni foarte buni care să lucreze în această companie pentru că trebuie să fie competitivă”, a explicat ministrul Energiei.

Ministrul nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, despre revocarea conducerii ANRE.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avertizat Guvernul că ordonanța de compensare a facturilor la energie ar putea duce la dispariția unor furnizori din piață.

Citește și EXCLUSIV | Proteste masive în România, anunțate de către George Simion: „Virgil Popescu îi va duce în faliment pe români!”

Citește și Analistul politic Bogdan Teodorescu: „Trebuie văzut cum trecem de iarnă. Probabil e o soluţie ca Virgil Popescu să plece, dar trebuie văzut dacă e suficient”