Virgil Popescu, veste bună în plină criză. „Am reuşit să stabilizăm preţul la energie şi la gaze naturale pe un an de zile”

Guvernul Ciucă a luat măsuri pentru a stabiliza preţul la energie şi la gaze naturale pe un an de zile, până pe 31 martie 2023, a dat asigurări ministrul Energiei. De asemenea, Virgil Popescu a vorbit şi despre jaloanele din PNRR care au fost bifate şi despre aprobarea restructurării Complexului Energetic Oltenia.

26 mai 2022, 20:31
Virgil Popescu, veste bună în plină criză. „Am reuşit să stabilizăm preţul la energie şi la gaze naturale pe un an de zile”

Virgil Popescu a prezentat joi bilanţul pe şase luni de activitate în Ministerul Energiei, instituţia pe care o conduce.

„Haideţi să începem cu lucruri exacte, cu cifre exacte, să începem cu luna decembrie a anului trecut, în momentul în care am adoptat în Guvern noua directivă a energiei electrice, un moment în care am introdus în lege conceptul de prosumator, adică dumneavoastră, noi, firmele, persoanele fizice, primăriile, unităţile administrativ-teritoriale, toţi cei care consumă până în 200 de KW practic vor putea să îşi compenseze energia electrică produsă în surplus şi să o ia din sistem în momentul în care aceasta nu este produsă, energia solară.

Ce s-a întâmplat în această perioadă de la circa 200 de prosumatori, cât erau înainte de aprobarea legii, am ajuns astăzi la peste 14.000 şi lucrurile merg într-un mod exponenţial. Am promis în programul de guvernare acest lucru, l-am aprobat, a intrat practic în lucru. Am promis în programul de guvernare că restructurăm Complexul Energetic Oltenia. Vine din programul trecut de guvernare, am lucrat la el şi în ianuarie s-a aprobat restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Ce înseamnă asta? Înseamnă că imediat s-au depus proiecte pe Fondul de modernizare şi înseamnă peste un miliard euro care se vor investi în judeţul Gorj, în judeţul Dolj, în Complexul Energetic Oltenia, creând acolo alte locuri de muncă şi asigurând împreună cu Fondul de Tranziţie Justă locuri de muncă pentru oamenii din zonă”, a declarat Virgil Popescu, joi la Liga Aleşilor Locali de la Braşov, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Bilanţul PSD la 6 luni de guvernare. Ciolacu, despre pachetele sociale anunţate de Guvern: Dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau

Referitor la criza energetică din România, liberalul a dat asigurări că Guvernul a luat măsuri pentru a stabiliza preţul la energie şi gaze naturale. Totodată, ministrul Energiei a dat detalii despre stadiul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi reactorul modular de la Doiceşti, care va crea locuri de muncă în judeţul Dâmboviţa.

„Ne preocupă criza energetică şi în toată această perioadă am reuşit să stabilizăm preţul la energie şi la gaze naturale pe un an de zile, până în 31 martie 2023. Avem un război la frontiere. Nu este uşor. Suprapus cu o criză energetică, totul venind din urmă cu o criză sanitară, dar Guvernul PNL face faţă şi Guvernul PNL merge înainte. Aţi văzut cred că luni ce se întâmplă cu energia nucleară. Ne-am asumat, prin programul de guvernare că România va dezvolta reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi va introduce primul reactor modular în România. Luni am anunţat locul unde va fi reactorul modular. Acesta va fi la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Asta înseamnă miliarde de euro investite în judeţul Dâmboviţa, câteva mii de locuri de muncă create tocmai pentru a construi acele reactoare modulare şi evident câteva sute de locuri pentru operarea acelui reactor modular. Suntem deja în a doua etapă a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând să se semneze contractul pentru faza a doua, iar pentru reactoarele modulare urmând să se semneze contractul de proiectare, a conchis Popescu.

Virgil Popescu, despre proiectele pentru energie din PNRR. „Vorbim de 460 milioane euro care vor fi investite

Ministrul Energiei a vorbit şi despre PNRR.

„Am operaţionalizat PNRR, jaloanele din PNRR s-au bifat. Practic am lansat apelurile pentru proiectele de energie regenerabilă. A fost prelungit până în data de 15 iunie, aşteptând să finanţăm cât mai multe proiecte. Vorbim de 460 milioane euro care vor fi investite pentru producerea a peste 900 de MW de energie electrică. Da, în iunie vom lansa pentru unităţile administrativ-teritoriale 300 de milioane euro pentru încălzirea unităţii administrativ-teritoriale şi aici vorbim de centrale de producere a energiei electrice şi termice în co-generare. Am finalizat deja ghidurile pentru această schemă şi împreună cu cele de la sfârşitul anului veţi avea practic linii dedicate de finanţare pentru dvs şi unităţile administrativ-teritoriale pentru că nu este normal să intraţi pe linie în competiţie cu companiile”, a precizat liberalul.

Citeşte şi: Nu toţi românii vor primi vouchere de 250 lei în iunie. Când ajung la pensionari cei 700 lei promişi de Guvern


loading...
Partenerii noștri