Virusologul german Christian Drosten: „Sunt îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în vară. Vom avea, în cel mai rău caz, până la 100.000 de cazuri pe zi”

Renumitul virusolog german recomandă reducerea coeficientului de reproducție a virusului printr-o intensificare a măsurilor restrictive. Acesta spune că este puțin probabil ca numărul cazurilor să înceapă să scadă pe măsură ce se apropie vara. Dimpotrivă, dacă se vor relaxa măsurile restrictive vom putea fi martorii multor infectări în rândul persoanelor tinere.

28 ian. 2021, 16:30
Virusologul german Christian Drosten: „Sunt îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în vară. Vom avea, în cel mai rău caz, până la 100.000 de cazuri pe zi”

Virusologul german Christian Drosten, directorul Institutului de Virologie de la clinica Charité din Berlin, vorbește într-un interviu acordat revistei Der Spiegel despre deficiențele gestionării pandemiei și despre actualele riscuri, prezentate de noile variante ale virusului.

Întrebat fiind cât de periculoasă este situația din Germania în acest moment, dr. Drosten mărturisește că inițial a avut îndoieli cu privire la gradul de contagiozitate a variantei B.1.1.7, din Marea Britanie.

Acum însă, pe baza datelor solide ale unui studiu recent realizat la Oxford, știm că „această mutație este cu până la 35% mai contagioasă” decât virusul inițial.

„Este, din păcate, mai periculos decât dacă ar fi devenit mai mortal pentru că fiecare nou caz va infecta mai multe persoane și fiecare dintre acestea vor infecta, la rândul lor, mai multe persoane, astfel încât numărul de cazuri va crește exponențial”, spune Drosten.

Esențială este, după părerea dr. Drosten reducerea numărului de reproducție (R) a virusului, adică numărul mediu de infecții produse de o singură persoană purtătoare a virusului, informează Alephnews.

În prezent, în Germania acest număr este de 0,9, un număr care nu permite relaxarea măsurilor de siguranță. Cu un R de 0,9, ar fi nevoie de aproximativ o lună pentru a reduce numărul de infecții de coronavirus la jumătate, spune Drosten, ceea ce ar fi prea mult.

Virusologul german se aşteaptă ca în vară să se confrunte cu un număr record de cazuri de Covid

Printr-o intensificare a măsurilor restrictive ar trebui să se încerce reducerea acestui număr la 0,7.

Apoi, numărul cazurilor va scădea la jumătate în doar o săptămână și se poate ajunge la un punct în care se poate opri răspândirea variantei B.1.1.7 sau cel puțin s-ar asigura un avans.

Vor continua să existe focare, așa cum s-a întâmplat în China și în Australia. Dacă nu se vor respecta măsurile de carantină, dr. Drosten declară că este „îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în primăvară și în vară”.

După ce persoanele în vârstă și poate o parte din grupurile de risc vor fi vaccinate, va exista „o imensă presiune economică, socială, politică și poate și una legală” pentru a se pune capăt măsurilor restrictive.

„Apoi, un număr foarte mare de oameni se vor infecta într-un timp scurt, mai mult decât ne putem imagina în acest moment. Nu vom avea 20.000 sau 30.000 de cazuri noi pe zi, ci până la 100.000, în cel mai rău caz. Și acestea vor fi, desigur, în primul rând persoanele mai tinere”, explică Drosten.

Și, deși e mai puțin probabil ca tinerii să aibă la fel de multe simptome severe ca și persoanele în vârstă, fiind foarte mulți la număr, vor provoca ocuparea unităților de terapie intensivă, ceea ce va face ca mulți dintre ei să moară. Iar gravitatea acestui scenariu teribil nu poate fi atenuată decât prin reducerea numerelor.

Citeşte şi: Medicul Octavian Jurma: „Vom ajunge la 10.000 de cazuri pe zi dacă noua tulpină de coronavirus va scăpa de sub control”