Virusul cu gazdă comună cu SARS-CoV-2 alarmează cercetătorii care încearcă să prevadă următoarea pandemie

În plin proces de eradicare a noului coronavirus, cercetătorii fac eforturi pentru a înțelege ce alte virusuri ar putea fi responsabile pentru declanșarea unei noi pandemii.

14 ian. 2021, 13:56
Virusul cu gazdă comună cu SARS-CoV-2 alarmează cercetătorii care încearcă să prevadă următoarea pandemie

Virusul cu gazdă comună cu SARS-CoV-2 alarmează cercetătorii. Unul dintre svirusurile care îi alarmează pe specialişti este Nipah, care a provocat deocamdată puține focare de infecție, dar care se transmite ușor la numeroase animale și are o rată mare de mortalitate.

Virusul cu gazdă comună cu SARS-CoV-2 alarmează cercetătorii. Ce este Nipah şi cât de periculos poate fi

Următoarea pandemie ar putea fi declanșată de un patogen găzduit tot de lilieci, asemenea virusului SARS-CoV-2. Virusul Nipah a provocat deja mai multe focare de infecție, soldate cu decese, în unele țări asiatice. Nu este o surpriză. Asia are un număr mare de boli infecțioase. Regiunile tropicale au o biodiversitate bogată, ceea ce înseamnă totodată că adăpostesc și un număr mare de agenți patogeni.

”Reprezintă o îngrijorare majoră, deoarece nu există niciun tratament și pentru că rata mortalității cauzate de virus este foarte mare”, spune Wacharapluesadee pentru BBC.

Mai exact, rata mortalității variază între 40% și 75%, în funcție de locul unde apar focarele de infecție.

Contactul oamenilor cu liliecii care pot fi infectați este frecvent în Asia. În piețe, pe plantațiile de palmieri, în zonele unor obiective turistice vizitate de milioane de oameni în fiecare an, localnici sau vizitatori din alte țări riscă frecvent să se infecteze cu virusul Nipah.

Și, uneori, se și infectează. Între 2001 și 2011, au fost identificate cel puțin 11 focare diferite de infecție doar în Bangladesh. Cel puțin 196 de oameni s-au îmbolnăvit și cel puțin 150 au murit.

Evitarea liliecilor a fost probabil o posibilitate, la un moment dat în istoria omenirii. Nu mai este cazul. 60% din populația planetei trăiește în Asia și în regiunea Pacificului, iar zonele locuite se urbanizează rapid.

Distrugerea habitatului liliecilor a cauzat focare de infecție în trecut. În 1998, un focar din Malaysia, primul cunoscut de cercetători, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a ucis peste 100 de persoane.

Citeşte şi: Lilieci, pisici şi câini, vânduţi din nou în pieţele din China, la trei luni de la izbucnirea primului focar de coronavirus