Virusul Schmallenberg face ravagii în mii de ferme de ovine, caprine şi bovine din Europa

Aproximativ 820 de ferme de bovine, ovine şi caprine din Germania au fost  afectate de virusul Schmallenberg. Acesta le provoacă animalelor malformaţii  congenitale. Virusul s-ar putea răspândi destul de repede.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 16:41
Virusul Schmallenberg face  ravagii în mii de ferme de ovine, caprine şi bovine din Europa

Potrivit raportului prezentat în data de 2 martie de către autorităţile germane, care au preluat datele de la Institutul Friedrich-Loffler (FLI), virusul Schmallenberg a fost detectat la 716 ferme de oi, 66 de ferme de vaci şi 38 de ferme de capre.

Dintre acestea, 525 de ferme  afectate se află în trei din cele 16 landuri ale Germaniei – Renania de Nord, Saxonia Inferioară şi Hessa, a precizat institutul însărcinat cu monitorizarea epizootiilor.

În Germania, boala s-a manifestat în principal prin miei  născuţi morţi sau cu malformaţii cerebrale. Consecinţele  acesteia pentru viţei, a căror perioadă de gestaţie este mai lungă, vor deveni vizibile în cursul lunii martie. La rândul său, publicaţia The Guardian scrie că virusul s-ar putea răspândi şi în Marea Britanie.

Cercetătorii dau vina pe schimbările climatice pentru răspândirea virusului nou-descoperit. De când acest virus exotic, cum îl descriu cercetătorii, a fost depistat în Anglia, la începutul lunii ianuarie şi a fost confirmat în 83 de ferme, începând cu cele din Norfolk şi ajungând până la  cele din Cornwall. Virusul a ucis peste o mie de miei în aceste ferme.

În Europa au fost confirmate 1.129 de contaminări la ovine, caprine şi bovine. Sute de animale sunt contaminate în Franţa, Belgia şi Olanda, iar alte cazuri de contaminare sunt descoperite în tot mai multe ţări.

Virusul a fost detectat în august, anul trecut, la o fermă din oraşul german Schmallenberg, nume cu care a fost „botezat” dealtfel şi virusul.Britanicii cred că virusul a fost adus în ţara lor de musculiţe care au înţepat animalele, contaminându-le în special pe cele gestante.

Deocamdată se ştiu prea puţine date despre acest virus ciudat, despre care specialiştii britanici de la Institutul pentru Sănătatea Animalelor avertizează că s-ar putea răspândi nu numai în întreaga ţară, ci şi pe întregul continent şi nu are şanse să dispară într-un an.

De asemenea, specialiştii care nu ştiu încă prea multe despre acest virus nou, nu au putut pune la punct vreun sistem de testare a acestuia şi nici vreun vaccin eficient, iar insecticidele folosite pentru combaterea musculiţelor bănuite că răspândesc virusul în fermele de animale s-au dovedit a fi aproape ineficiente.

Totodată nu s-a determinat cu exactitate nici dacă virusul este transmisibil între animale prin fecale, pe cale orală sau prin aerosoli. Cercetătorii au mai informat că nu s-a constatat existenţa virusul la om şi că acesta nu ar fi un pericol pentru fiinţele umane.