Vizită neoficială a unor deputaţi români în Taiwan. Remus Cernea rămâne fără paşaport de serviciu

Patru deputaţi români au efectuat o vizită în Taiwan, ţară nerecunoscută de România, la invitaţia şi pe cheltuiala Ministerului de Externe din insulă. Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, că "se delimitează" de deplasarea acestora în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial şi că nu a suportat cheltuielile. Şi MAE român dezavuează vizita în zone precum Taiwan şi precizează că a retras paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţii la deplasarea în această zonă.

RomaniaTV.net
08 aug. 2013, 14:18
Vizită neoficială a unor deputaţi români în Taiwan. Remus Cernea rămâne fără paşaport de serviciu

Patru deputaţi – Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu – au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, în unele dintre acestea apărând şi colegii săi.

Social-democratul Ovidiu Iane a declarat, la Antena 3, că deplasarea a fost una privată, nu în calitate de reprezentant al statului român şi a fost plătită de Ministerul taiwanez de Externe.

MAE a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul să îl utilizeze după ce a părăsit postul de consilier al primului-ministru, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Parlamentarii au însă dreptul la paşaport diplomatic.

Conform surselor citate, ceilalţi participanţi la deplasarea în Taiwan au uzat de paşapoartele diplomatice, deşi aceste acte pot fi utilizate doar în cazul „misiunilor oficiale”.

Remus Cernea a folosit pentru deplasarea în Taiwan paşaportul de serviciu, pe care îl obţinuse în calitate de consilier în Guvern, au relatat aceleaşi surse.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Camerei Deputaţilor a remis, joi, o serie de precizări în legătură cu deplasarea deputaţilor în Taiwan.

„Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români”, menţionează sursa citată.

Camera Deputaţilor precizează că nu are „niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan” şi subliniază că „opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe”.

„Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză”, se arată în comunicat.

Şi PSD a transmis o serie de precizări referitoare la vizita neoficială a deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan.

„Vizita celor doi deputaţi a fost una neoficială, iar conducerea PSD nu a fost informată cu privire la această deplasare. Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat”, menţionează sursa citată.

PSD reaminteşte că deputaţii s-au deplasat fără niciun fel de resursă financiară din partea statului român sau a Parlamentului României.

„Partidul Social Democrat regretă situaţia şi se delimitează de deplasarea celor doi deputaţi, pe care o consideră cel puţin inoportună, în contextul relaţiilor excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză, relaţii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat îşi reafirmă susţinerea faţă de poziţia oficială a României în ceea ce priveşte Taiwan-ul”, se arată în comunicatul PSD.

Şi Ministerul român de Externe dezavuează vizita unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone precum Taiwan şi precizează că a retras paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţii la deplasarea în această zonă. Potrivit unor surse, parlamentarul care a rămas fără paşaportul de serviciu este Remus Cernea.

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziţia României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză.

MAE menţionează că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu.

„Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document”, se mai arată în comunicat.