JOE BIDEN, în România. PRIMELE DECLARAŢII: Este o obligaţie sacră să fim alături de România şi de NATO VIDEO

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns la Bucureşti. Air Force Two, aeronava vicepreşedintelui american, a aterizat pe Aeroportul Otopeni în jurul orelor 14.50. Joe Biden se află pentru două zile în ţara noastră, marţi şi miercuri, şi urmează să aibă întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. Urmăreşte LIVE vizita lui Joe Biden în România.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 11:23

Joe Biden a venit la București împreună cu soția sa, Jill Biden. Aeronava Air Force Two a aterizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, delegaţia americană fiind întâmpinată de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, şi de către însărcinatul de afaceri al SUA la Bucureşti, Duanne Butcher.

Joe Biden s-a deplasat ulterior la Baza aeriană 90, unde a fost așteptat de ministrul Apărării, Mircea Dușa.

„Vizita dvs. arată aprecierea pentru sprijinul oferit SUA şi pentru parteneriatul strategic. Parteneriatul SUA- România are mare pontential de dezvoltare în condiţiile actuale. Exerciţiile militare bilaterale sunt în acord cu ceea ce noi facem împreună pentru secritatea acestei zone. România nu mai este un consumator, ci un furnizor de securitate”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa, la evenimentul organizat la Baza militară 90, unde Joe Biden a făcut şi primele delcaraţii.

Iată principalele puncte ale discursului vicepreşedintelui SUA, Joe Biden:

– Aş vrea să încep prin a vă spune mulţumesc pentru această primire. Mi s-a spus că va fi mai rece, dar vremea este foarte bună. Este un privilegiu să văd trupele noastre lucrând împreună în Carpaţi. Ultima oară v-am văzut împreună în Afganistan.

– Forţele americane au găsit aliaţi de nădejde în România, un partener serios şi ferm din prima zi.

– Nu cred că am înţeles pe deplin curajul românilor până când nu am văzut că erau în primle rânduri cu trupele americane.

Sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în zone foarte grele, sunteţi un grup extraordinar, un grup de patrioţi care păzesc libertatea în Europa. Sunt deosebit de mândru de dvs.

Este o obligaţie sacră să fim alaturi de dvs. şi de NATO, aşa că vă spun din partea Preşedintelui: Puteţi să va bazaţi pe noi! Noi facem ce spunem. Agresiunea din Crimeea, atât de aproape de graniţele României, ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea, dar şi principiul fundamental al NATO. Graniţele Europei nu trebuie să fie din nou schimbate cu forţa armelor.

Vreau să vă spun că ţările din NATO nu sunt singure. Vreau să mulţumesc colegilor din România pentru că sunt lângă noi, ne sprijină şi ne fac mai puternici. Mulţumesc trupelor americane. Dumnezeu să binecuvânteze România şi America!

Miercuri, președintele Traian Băsescu îl primește, la Palatul Cotroceni, pe vicepreședintele SUA, Joseph Biden. Întâlnirea începe la ora 9,25, urmând ca ulterior să aibă convorbiri tete-a-tete și convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații oficiale. Cei doi oficiali vor susține de la ora 10,45 o declarație de presă comună. De asemenea, de la ora 14,15 vicepreședintele SUA va susține o alocuțiune la Palatul Cotroceni.

_________________________________________________________________________________________

Vicepreşedintele SUA Joe Biden va discuta cu reprezentanţii autorităţilor române subiecte de actualitate precum relaţiile economice bilaterale, situaţia din Ucraina şi regiune, securitatea energetică, dar şi combaterea corupţiei şi întărirea instituţiilor democratice româneşti.

CITEŞTE ŞI Vicepreşedintele SUA, JOE BIDEN, vine marţi la Bucureşti

Biden se va întâlni si cu reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi cu militari români şi americani.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantă a unui oficial american în România în ultimii 5 ani. Vicepreşedintele SUA a mai venit la Bucureşti în octombrie 2009.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat săptămâna trecută că i-a adresat vicepreşedintelui american Joe Biden invitaţia de a vizita România. El a spus că la Bucureşti va veni şi şeful Pentagonului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut luni vicepremierului Gabriel Oprea să ia măsurile necesare pentru ca vizita vicepreşedintelui american Joe Biden să se desfăşoare în condiţii de siguranţă maximă.

Cu prilejul vizitei oficialului american, autorităţile române vor lua o serie de măsuri de securitate.

Astfel, instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale au decis realizarea unor dispozitive de securitate durabile şi care să asigure buna desfăşurare a vizitei oficiale. De asemenea, se are în vedere organizarea de evaluări comune ale situaţiei de securitate şi armonizarea măsurilor între instituţiile implicate în organizarea şi buna desfăşurare a vizitei înaltului demnitar la Bucureşti şi simulări ale dispozitivelor privind măsurile de securitate instituite în zilele în care se desfăşoară vizita vicepreşedintelui SUA.

CITEŞTE ŞI SPP: Pe perioada vizitei la Bucureşti a lui Joe Biden NU vor fi dispuse RESTRICŢII majore de TRAFIC

Vicepreşedintele american Joe Biden efectuează de marţi până joi un mini-turneu în România şi Cipru.


loading...