Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai sănătos înlocuitor al zahărului. Se găseşte uşor şi e foarte ieftin

Vlad Ciurea a vorbit la o emisiune de televiziune despre importanța sănătății și despre alternativele la zahăr. Reputatul medic a subliniat că zahărul rafinat poate fi extrem de dăunător organismului, ducând chiar la dependență. Pentru a înlocui zahărul, a recomandat câteva alternative sănătoase.

15 mai 2024, 10:51
Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai sănătos înlocuitor al zahărului. Se găseşte uşor şi e foarte ieftin
Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai sănătos înlocuitor al zahărului. Se găseşte uşor şi e foarte ieftin

Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai sănătos înlocuitor al zahărului. Profesorul doctor Vlad Ciurea a subliniat importanța conștientizării impactului zahărului asupra sănătății și a recomandat să alegem alternative mai sănătoase pentru a ne satisface pofta de dulce.

„Aici este o problemă! Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție.  Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate. De exemplu, zahărul care este în ștevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut superbă! Pledez și pentru ciocolată, ciocolată non însiropată, ciocolată cât mai neagră, cât mai seacă, este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună. Toate acestea sunt elemente care sunt foarte bune pentru creier. Se pot găsi variante în direcția respectivă”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea în emisiunea iThink de la Antena 3.

Citeşte şi: Care e ora ideală de somn. Medicul Vlad Ciurea: „Nu știm să ne odihnim”

Reacţia reputatului medic a venit după ce expertul în naturopatie Aurelian Vasile a explicat recent, în aceeaşi emisiune, cât de importante sunt glucidele pentru organismul nostru, însă doar când sunt luate din surse sănătoase.

„Glucidele, în clasa glucidelor putem include și glucidele sănătoase. Avem fructe, legume, pentru că și ele sunt până la urmă glucide. Doar că eliberarea, datorită fibrelor, absorbția zahărului în sânge durează o perioadă mai lungă de timp, ceea ce ne ajută să absorbim mai multă informație, energia este eliberată prin pipetă, adică ai energie constant, nu este o energie care fluctuează.

Pofta de dulce este de fapt o foame ascunsă, eu așa o consider. Ai consumat ceva cu care tu ești obișnuit, sau cu care vrei să te hrănești repede, este o hrănire falsă, pentru că hrănirea respectivă, din punct de vedere informațional, toate aceste chimicale au fost eliberate în corp. Dar ce facem cu informația alimentară, că ea nu există.

Și atunci organismul își cere din nou dreptul și spune că a consumat aceste alimente, dar peste o oră este nevoie să îi mai dai încă puțin. Și atunci devine un fel de cerc vicios în fiecare zi, pentru că nu știm unde să ne oprim. Dacă masa ta ar conține o cantitate crescută de proteină, de aminoacizi, lipide și glucide, atunci degradarea glucidelor este cumva încetinită și de către lipide, proteinele au timp să își creeze diferite molecule, să repare țesuturi, structuri, dar cel mai important este faptul că nivelul tău de energie este constant, claritatea mentală este eficientă, focusul, starea de bine, iritabilitatea nu este prezentă”, a declarat Aurelian Vasile.

Citeşte şi: Câte feluri de mâncare trebuie să mâncăm la prânz. Explicațiile medicului Vlad Ciurea