Vlad Mixich: „Să ne pregătim pentru acea realitate în care sistemul nostru medical va fi acoperit de un tsunami”

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, avertizează că ar trebui să ne pregătim pentru acea realitate în care sistemul nostru medical va fi acoperit de un tsunami.

RomaniaTV.net
24 mart. 2020, 10:25
Vlad Mixich: „Să ne pregătim pentru acea realitate în care sistemul nostru medical va fi acoperit de un tsunami”

„Un tsunami medical – asta simte orice sistem sanitar când e lovit de epidemia de coronavirus => un număr mare de pacienți care inundă extrem de rapid spitalele și acoperă medicii și asistentele medicale. Ar trebui să ne pregătim pentru acea realitate în care sistemul nostru medical va fi acoperit de acest tsunami. Țări mult mai bogate și mai bine organizate decât noi sunt deja în situație de criză de materiale medicale, de la teste și măști, la combinezoane și ventilatoare: SUA, Italia, Marea Britanie, Coreea de Sud, ca să enumăr doar câteva… Și România, deși noi suntem încă la începutul epidemiei”, a scris Vlad Mixich pe pagina sa de Facebook.

Vlad Mixich a adăugat că criza imposibil de rezolvat va fi cea a personalului medical suficient de bine pregătit pentru a avea grijă de toate cazurile critice.

Citeşte şi: Primul spital privat, preluat de Consiliul Judeţean Cluj în timpul crizei de coronavirus. „Vor putea fi primiți 180 de pacienți”

„Tocmai de aceea e foarte important ca autoritățile române să înceapă să raționalizeze materialele medicale pentru a le direcționa în special către medicii și asistentele medicale din prima linie. Ei, în primul rând ei, trebuie protejați! Vi se pare nedrept? Ei bine, nu e! Ei sunt cei mai expuși acestui virus și fără ei nu vom putea ieși la lumină. Există deja publicate principiile etice clare în funcție de care să se facă acest tip de raționalizare. Politicienii nu vă vor vorbi despre asta pentru că e foarte nepopular. Dar asta nu înseamnă că nu e nevoie”, susține expertul. 

Vlad Mixich subliniază că ne așteaptă săptămâni foarte grele și va fi nevoie de decizii imposibile: „Dar ele vor trebui luate. Să ne pregătim pentru ele. Există un singur scenariu în care lucrurile de mai sus nu se vor întâmpla sau amploarea lor nu va fi considerabilă: scenariul în care stăm acasă! Cât mai mulți! Cât mai repede!”.

Citeşte şi: Peste 90 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Suceava, confirmaţi cu coronavirus. Numărul cazurilor s-a triplat de ieri