Vlad Voiculescu, lăsat singur în faţa criticilor de după incendiul de la Matei Balş: „Nu mi-e clar dacă are sprijin politic”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, „pare mai degrabă izolat”, spune politologul Cristian Pîrvulescu. El arată că partidul din care face parte nu i-a luat apărarea, după luările de poziție din urma tragediei de la Institutul Matei Balș.

02 feb. 2021, 11:13
Vlad Voiculescu, lăsat singur în faţa criticilor de după incendiul de la Matei Balş: „Nu mi-e clar dacă are sprijin politic”

Vlad Voiculescu a fost atacat vehement după incendiul tragic de la Institutul Matei Balş şi chiar mai multe voci din politică, dar şi din societatea civilă, i-au cerut demisia pentru modul cum a gestionat această nouă criză din sistemul de sănătate.

„Astăzi s-a discutat despre lipsa de profesionalism a domnului Voiculescu în sensul că nu este medic. Nu cred că medicii trebuie să ocupe posturile de la medicină și pofesorii de la educație. Mult mai importantă e competența politică și sprijinul politic. Nu mi-e foarte clar dacă domnul Voiculescu are sprijin politic. Zilele acestea l-am văzut singur.

De obicei, în spatele unui ministru e partidul. Și acel partid se manifestă. L-am auzit pe domnul Barna, e adevărat că-l susține pe domnul Voiculescu, dar dincolo de asta nu am văzut celebra organizare de partid care se pune în mișcare pentru apărarea unui ministru. Pare mai degrabă izolat. Este apropiat al domnului Cioloș, care este la Bruxelles și care probabil nu și-a putut activa propria sa rețea din interiorul USR PLUS pentru a-l sprijini pe domnul Voiculescu”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu la Digi24.

„Dl Voiculescu duce bătălia singur destul de bine, dar sigur că la o lună după preluarea mandatului e totuși greu să fii în defensivă. Era normal să fie în ofensivă. Este în defensivă din cauza catastrofei de la Balș, care nu poate să-i fie imputată, pentru că abia ocupase ministerul. Se repetă de două ori, deci este clar că avem o problemă de concepție. Pe de altă parte știm cu toții că în România este o problemă cu sistemul de sănătate, că a fost subfinanțat cronic și că nu se poate rezolva peste noapte această situație. Dar e grav că mor oameni”, a mai spus Pîrvulescu.

El a vorbit și despre numirea fostului ministru al Sănătății, Victor Costache, în funcția de consilier onorific al premierului Florin Cîțu.

„Dl Costache era sprijinit de PNL, dl Voiculescu e sprijinit de USR-PLUS și mai ales de PLUS. Vom vedea dacă asta are vreo importanță sau nu, pentru că eu până acum nu am văzut importanța acestor consilieri ai premierilor. Poate că dl prim ministrul vrea să aibă pe cineva de specialitate lângă el când discută anumite lucruri”, a spus el.

Vlad Voiculescu primeşte sfaturi de la Eugen Tomac

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a scris pe pagina sa de Facebook că, deşi foarte multă lume s-a arătat indignată de incendiul de la Institutul Matei Balş, nimeni nu vine cu soluții pentru sistemul de sănătate şi îi propune lui Vlad Voiculescu două astfel de măsuri.

„Se pare că pandemia ne-a anihilat complet simțul critic, iar societatea a devenit pe zi ce trece tot mai resemnată.

Dincolo de lozinci și urlete pline de furia mimată ce curge din plămânii politicianului revoltat pentru a impresiona preț de câteva secunde publicul dornic de răzbunare, nimeni nu vine cu soluții pentru sistemul de sănătate.

Ministrul pare depășit și se scuză, căutând în mod timid și absurd explicații, pe principiul nu sunt de vină că am ajuns în funcție în vreme de pandemie și curg incendiile în spitalele vechi de când lumea.

Pentru sistemul de sănătate sunt necesare două măsuri urgente pentru a demonstra că acest guvern este altceva decât PSD:

1. Transparență totală în cheltuirea bugetului ministerului și al Casei de Sănătate. Acest demers ar scoate sănătatea de sub presiunea imensă a risipirii resurselor uriașe și ar permite ca banii să fie canalizați rapid pe prioritățile sistemului.

2. Scoaterea spitalelor de sub influența directa a politicului. Spitalele trebuie să obțină statut de fundație publică de stat, pentru a putea avea o autonomie largă in ceea ce privește managementul și atragerea de resurse financiare. Un director care obține postul în baza unui concurs, cu un mandat de patru ani, poate canaliza resursele axat strict pe priorități, nu pe agenda politicului care privește spre sănătate doar prin prisma achizițiilor și nu este interesat de calitatea serviciilor oferite sau condițiile din spitale.

Aceste doua obiective ar schimba fundamental întregul sistem și ele pot fi implementate imediat. Pentru aceasta, însă, este nevoie de un singur lucru, de voința politică!
Oare va avea curaj actualul Guvern să decupleze de la banii publici intresele transpartinice?”, a scris Tomac.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Pensiile speciale au crescut cu 60% în ultimii 4 ani. Ele sunt plătite din banii pe care statul ni-i ia nouă”