Vladimir Putin a semnat decretul care îi permite să rămână în funcţie până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, vineri, 3 iulie, decretul care-i permite să rămână la putere până în anul 2036, informează dpa. Ruşii au votat într-o proporţie covârşitoare, cu peste trei sferturi de voturi favorabile, modificările constituţionale care îi permit lui Vladimir Putin să rămână preşedintele Rusiei până în 2036, deşi unii critici spun că rezultatul referendumului ar fi fost falsificat pe scară largă.  

RomaniaTV.net
03 iul. 2020, 16:38
Vladimir Putin a semnat decretul care îi permite să rămână în funcţie până în 2036

Cetăţenii Rusiei au ales şi, în conformitate cu această decizie, am semnat un decret privind publicarea oficială a Constituţiei cuprinzând amendamentele„, a declarat preşedintele rus.

Observatorilor independenţi din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu li s-a permis să monitorizeze procesul de vot din timpul referendumului, chiar dacă Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidenţiale şi alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.

Citeşte şi Război crunt pe frontiera dintre Rusia şi China. Un urs chinez şi unul rus s-au încăierat peste gardul de la graniţă

Uniunea Europeană (UE) le-a recomandat autorităţilor din Rusia să ancheteze potenţialele nereguli de la referendum. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că acuzaţiile sunt nefondate şi că Rusia va ignora „aşa-zisele îngrijorări” legate de amendamente. „Rusia este şi va rămâne angajată în primul rând faţă de suveranitatea naţională […] Nu suntem dispuşi să ţinem cont de aşa-zisele îngrijorări şi nu vom face acest lucru„, a subliniat Peskov.

Noile amendamente la Constituţie îi permit lui Putin să candideze de încă două ori şi introduc în Constituţie unele principii conservatoare susţinute de către preşedintele Putin, precum credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic.

De asemenea, potrivit unui alt amendament la Constituţie, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al actualului preşedinte, nu mai are dreptul să candideze la prezidenţiale în următorii 15 ani, în condiţiile în care orice candidat la prezidenţiale trebuie să fi trăit în Rusia cel puţin 25 de ani.